Societat

Un Sant Jordi de llegenda i molta cultura popular

Els llibres i les roses són els protagonistes d'una diada que també tindrà temps per a dracs amenaçadors, cercaviles de gegants, ballades de sardanes o exhibicions castelleres

Les revetlles a les biblioteques, els contacontes, els espectacles de carrer o els tallers infantils amb roses i dracs són les activitats que més coincideixen en els programes de la diada de Sant Jordi al Maresme. I entre totes aquestes propostes es pot destacar les diverses versions de la representació de la llegenda de Sant Jordi. A Arenys de Mar, per exemple, l'Arenyot sortirà del seu cau al CC Calisay i, acompanyat pels gegants, arribarà a la plaça del Mercat, on es representarà la versió arenyenca de la llegenda. A Vilassar de Mar, al capvespre, dues cercaviles emprendran camí cap a la plaça Picasso. Una sortirà de la plaça de l'Ajuntament, encapçalada pel cavaller sant Jordi acompanyat de la colla de música els Sons. L'altra arrancarà de l'escola Vaixell Burriac amb el drac Cremavila i els Mansuets de Foc obrint el seguici. A la plaça Picasso es trobaran amb la colla de percussió dels Ssstrèpits. Serà el moment en què l'Associació Vilassanesa d'Activitats de Lleure (AVAL), amb la col·laboració de La Tropa Teatre i hípica Rossell, oferiran una nova representació de la llegenda de Sant Jordi que escenifiquen des de fa 18 anys. A Mataró, el protagonista de la versió adaptada de la llegenda és el drac en la Fogonada, l'acte més genuí de la festa. Enguany, a més, el drac celebra el seu 25è aniversari. Com és tradicional, també sortirà al carrer el dia 24 acompanyat del Dragalió per assistir al correconte i visitar la plaça de Santa Anna, on se celebrarà la 40a edició del Llibre Gegant: diferents artistes il·lustraran les aventures que expliquen els nens de la ciutat. Una altra oportunitat per confegir un llibre gegant serà a Teià, el dia 22, mentre que a Argentona, per Sant Jordi es convida a visitar una haima on es podrà participar en l'elaboració d'un llibre col·lectiu. Durant la diada tampoc no faltaran les cercaviles de gegants, per exemple a Dosrius o a Argentona. La gegantada més multitudinària està prevista a Mataró, amb més de 50 gegants i capgrossos. A Vilassar de Dalt el que tocarà fer serà despertar en Salvador Riera, per la festa major dels Sants Màrtirs. Finalment, destaquen un bon grapat de cites sardanistes a Arenys de Mar, Calella, Cabrils o Santa Susanna, entre d'altres, i també les diades castelleres de Sant Jordi a Mataró i l'endemà a Montgat.

Montgat estrena bèstia de foc a la festa major

Per descobrir la fesomia i la potència de foc de la nova bèstia de la Colla de Diables de Montgat, que celebra el 18è aniversari, caldrà esperar fins diumenge a la nit, quan després de la mostra de percussió començarà la Cercavila de Bestiari amb colles de foc convidades i s'estrenarà la nova bèstia. Serà l'acte que pràcticament clourà un cap de setmana ple d'activitats. I és que la festa major concentra la majoria de propostes a partir d'aquest mateix divendres, amb el pregó, que tindrà la col·laboració del Centre Recreatiu i Cultural i amb una altra novetat d'enguany, la projecció d'un mapping. Per Sant Jordi, els autors montgatins Cristina Costa i Manuel Vidal signaran els seus llibres. Durant la jornada hi haurà fira, es podran ballar sardanes i s'han previst jocs i tallers per a la mainada. Al vespre, després del correfoc, començarà el concert solidari amb ADT i Miquel del Roig. L'endemà, després de les matinades, es podrà esmorzar ous ferrats, serà la trobada de puntaires i la diada castellera amb Capgrossos de Mataró i la Colla Castellera de Barcelona. La paella popular s'ha substituït per dinar de carmanyola i, a la nit, el fi de festa serà dolç, amb pa amb oli o vi i sucre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona