Societat

Medi ambient

El nou accés al parc dispara les visites a la vall Fosca

El telefèric que puja al parc d'Aigüestortes des del sud augmenta d'un 21% el nombre de viatgers

El municipi reclamava des de feia deu anys que se'l reconegués com a porta d'entrada al parc

Després d'una dècada reclamant-ho, la vall Fosca s'ha convertit aquest any en la tercera porta d'entrada oficial al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb les rutes i els itineraris senyalitzats. Això ha disparat, des de l'inici d'estiu, el nombre de visitants a la vall, segons explica Josep Maria Dalmau, alcalde de la Torre de Cabdella (el municipi que agrupa els pobles de la vall, al Pallars Jussà), cosa que confirmen també les xifres que ha assolit el telefèric que condueix els visitants fins a la cota 2.200 i els dominis del parc nacional.

Des de començament de temporada, el telefèric de la vall Fosca ha rebut 1.426 visitants més que el 2015 i 1.746 més que el 2014, fet que suposa un increment d'un 21,3% respecte del 2015 i d'un 27,4% respecte del 2014, segons les dades facilitades per l'oficina de turisme de la vall Fosca. Aquest augment de visitants demostraria, d'una banda, que el telefèric de la vall Fosca és un recurs turístic cada vegada més conegut que esdevé una visita obligada per als visitants al municipi i a la comarca del Pallars Jussà. I també, segons explica l'alcalde, que l'establiment del tercer accés al parc nacional des d'aquest punt està atraient nous excursionistes a la zona. El telefèric de Cabdella ja era un dels punts utilitzats pels excursionistes que travessen el parc nacional, tant d'entrada com de sortida. Però ara ja surt a les guies del parc com a zona d'accés senyalitzada. En total, durant el mes de juliol ja han accedit 8.097 persones al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per la vall Fosca, 1.426 més que el 2015.

“És una reivindicació que sempre hem defensat des del consorci del parc nacional, del qual formem part”, explica Dalmau. El municipi també reclama l'ampliació dels límits de parc nacional, un projecte en el qual hi ha majoria dins dels municipis que formen part del consorci del parc nacional, però al qual s'han oposat fins ara Espot, la Vall de Boí i Vielha: els dos primers eren fins a aquest any els municipis amb els únics dos punts d'entrada al parc nacional, i Vielha s'hi oposava per raons de conflicte competencial entre la Generalitat i el Conselh Generau d'Aran.

El parc nacional d'Aigüestortes rep anualment cap a mig miler de visitants l'any i és el principal motor d'activitat turística d'estiu al Pirineu de la demarcació de Lleida. D'aquesta afluència de visitants, se'n beneficien restauradors i hotelers dels municipis pròxims als punts d'accés; també dóna feina als serveis de taxis del parc, els únics vehicles autoritzats a circular dins dels límits del parc nacional.

El telefèric de Cabdella pertany a la companyia elèctrica Endesa. Es va construir entre els anys 1979 i 1980 per tal d'accedir a la presa de l'estany Gento. A partir dels anys noranta, va començar a ser aprofitat també com a atracció turística, durant els mesos de juliol, agost i setembre, mentre que la resta de l'any el seu ús és exclusiu per als tècnics d'Endesa.

L'estiu passat van ser 22.000 els passatgers que van agafar el telefèric, malgrat que hi va haver molts dies de pluja. Aquest any l'afluència de públic al mes de juliol fa pensar que se superaran les xifres del 2015, segons preveuen des de l'oficina de turisme de la vall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona