Societat

TERRES DE L'EBRE

Reclamen que es restringisca la tradicionalitat dels bous

Les protectores d'animals presenten al·legacions al reglament de la llei dels correbous, que sostenen que permetrà ampliar els espectacles

Les penyes taurines volen evitar responsabilitats

El reglament que desplega la llei de regulació de les festes tradicionals amb bous no ha satisfet plenament ni les protectores d'animals ni tampoc les penyes taurines, i tant unes entitats com les altres han presentat al·legacions al document elaborat pel Departament d'Interior. “Aspirem que aquestes pràctiques vagin desapareixent i es respecten els animals”, ha explicat Anna Mulà, vocal de la comissió de defensa dels drets dels animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona i que ha coordinat les al·legacions de sis entitats més, entre les quals Altarriba i Libera!. També Anima Naturalis ha presentat al·legacions al reglament. Per les protectores d'animals, el reglament no concreta la tradicionalitat dels correbous. “És un aspecte que s'ha de limitar i restringir al màxim perquè no permeti que se celebren més actes amb bous”, ha dit Mulà. Segons el reglament, per justificar la tradició es considera un element rellevant de valoració la constatació documental de la transmissió entre generacions de la pràctica de correbous. I les protectores sostenen que hauria de ser no només rellevant, sinó “imprescindible” aquesta transmissió entre generacions. “Entenem que una generació és rellevada per una altra en un període de quinze anys”, ha explicat la responsable d'Anima Naturalis, Aïda Gascón. De fet, apel·lant a la tradicionalitat ja hi ha municipis de les Terres de l'Ebre que han celebrat bous en dates no habituals.

Un altre aspecte que preocupa les entitats en defensa dels animals és la presència de menors en les festes amb bous. El reglament prohibeix la presència de menors de 14 anys a l'interior de les places i els recintes reservats per a la celebració de la festa tradicional, i també la seua intervenció activa. “Això vol dir que si poden participar-hi de manera passiva, no queda clar”, ha manifestat Gascón.

Vaqueta caramel·lera

L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre ha presentat dues al·legacions al reglament. D'una banda, demana que quede clar que les comissions de bous, que s'encarreguen de vetllar pel bon funcionament de l'espectacle, no han d'assumir responsabilitats. “Són un grup de gent que fan un servei al poble, la responsabilitat no ha de ser seua, sinó de l'Ajuntament”, ha dit el president de l'agrupació, Miquel Ferré. Tampoc estan d'acord en la limitació a la participació dels menors de 14 anys en els espectacles. I, concretament, lamenten que no es puguin continuar celebrant les vaquetes caramel·leres, un espectacle amb un animal menor de dos anys i en què la canalla intervé en la recollida de caramels. “La majoria de pobles amb tradició taurina fan aquest espectacle per als més menuts”, ha explicat Ferré.

Ara Interior estudiarà les al·legacions i probablement el reglament s'aprovarà un cop acabada la campanya taurina.

LA FRASE

Els membres de les comissions de bous fan un servei al poble, no han d'assumir responsabilitats
Miquel Ferré
PRESIDENT DE L'AGRUPACIÓ DE PENYES I COMISSIONS TAURINES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.