Festes populars i fires

Barcelona (Barcelonès)

Carrers amb Gràcia

El barri barceloní s'engalana i s'omple de propostes que conviden a sortir de festa

Divuit carrers i més d'una trentena de balcons i portalades esperen ben guarnits els visitants de la festa major de Gràcia, una cita clàssica de l'estiu barceloní d'un barri que treballa durant tot l'any per poder oferir la seva millor cara pels volts de la Mare de Déu d'Agost. Tot i això, la festa no s'ha pogut escapar de les retallades. El programa ha perdut alguns espais festius i hi ha un carrer menys que l'any passat, però els organitzadors, la Fundació Festa Major de Gràcia, treballen perquè tothom hi pugui trobar activitats per passar una bona estona. Aquest any, a més, es vol facilitar el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda i la circulació pels carrers engalanats. Per aquest motiu, l'organització ha demanat que es deixi una vorera lliure als carrers guarnits i que se situïn els elements decoratius i les barres de bar en una mateixa banda. D'aquesta manera també es vol evitar que es malmetin les decoracions.

Pregoner implicat

El tret de sortida serà el pregó dimarts vinent a la tarda, que anirà precedit del so dels tabals i les gralles que marcaran l'inici de la festa a la plaça de la Vila de Gràcia. El pregoner d'aquest any serà Esteve Camps, president delegat de la junta constructora del Patronat de la Sagrada Família, un gracienc implicat en diferents entitats de la vila.

Cadascun dels carrers engalanats organitza els seus propis actes festius, però hi ha també activitats en altres espais i un seguit de propostes de cultura popular on hi participen les entitats gracienques. El dia 15, festivitat de la Mare de Déu d'Agost, hi ha la missa de festa major a la parròquia de Santa Maria de Gràcia i, un cop acabada, les colles de cultura popular faran una passejada que servirà de pròleg a la XIV cercavila de cultura popular, a les sis de la tarda. El dia següent, la jornada estarà dedicada a sant Roc, i se li farà un homenatge a la capelleta del carrer de la Llibertat. Divendres es donarà a conèixer el veredicte del jurat i es lliuraran els premis als carrers més ben guarnits d'aquest any. Diumenge vinent es farà la diada castellera de festa major, amb la participació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Xicots de Vilafranca i els Castellers de la Vila de Gràcia. El més calent es reserva per al final, el dia 21, quan es farà el correfoc amb la Colla Vella de Diables de Gràcia, el Drac de Gràcia, la Diabòlica de Gràcia, la Malèfica del Coll i el Gaudiamus, a més de les colles convidades.

També hi haurà una fira de vins de la DO Catalunya, que anirà itinerant per diversos carrers guarnits, i una altra de productes etiquetats en català. Per als que es vulguin endinsar en la història de la vila de Gràcia es faran visites guiades al refugi de la plaça del Diamant i un itinerari històric i festiu pels carrers.

En metro. A Gràcia s'hi pot accedir des de diferents punts per tres línies de metro diferents. L'L3 té les estacions de Diagonal, Fontana i Lesseps; l'L4, les de Verdaguer i Joanic; i l'L5, les de Verdaguer i Diagonal En FGC. Les línies del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i també les de Barcelona que acaben el seu recorregut a plaça Catalunya tenen una parada a Gràcia. És la que porta el nom del barri

Una festa amb cor

Les festes de Gràcia volen solidaritzar-se aquest any amb tots aquells que pateixen més directament els efectes de la crisi econòmica. Per aquest motiu, la Fundació Festa Major de Gràcia posarà en marxa durant els dies que dura la festa una iniciativa solidària per recaptar fons que aniran a parar a Càritas, una de les entitats que més es destaquen per la seva ajuda als més necessitats. Entre el 14 i el 21 d'agost es posaran a la venda unes polseres solidàries en el marc de la campanya Una festa amb cor. Les polseres tindran un preu de 2 euros i es podran comprar en tots els carrers i places guarnits, així com també en els espais oficials de la festa. Un altre dels productes que es posen a la venda aquest any és el programa de mà, que té un cost d'un euro. D'aquesta manera es vol evitar que els visitants l'abandonin i, al mateix temps, recaptar alguns diners per sufragar els costos de les festes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.