Societat

meteorologia

La calor de l'agost queda lluny de la de l'any 2003

Els valors extrems van ser entre el 9 i l'11: més de 41° a Seròs i a Organyà

Del 17 al 23, la xafogor, més intensa i persistent

La memòria és curta en qüestions de meteorologia i, tot i que poca gent ho recordi en aquests moments, l'estiu del 2003 va ser molt més calorós que aquest que s'està acabant. Malgrat que el balanç definitiu oficial no es farà fins dilluns, un cop tancades totes les dades de l'agost, des de l'àrea de climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, Aleix Serra avança que en alguns llocs concrets –segurament de comarques d'interior i el Pirineu– hi haurà temperatures per sobre, però que, en general, l'agost del 2003 no perdrà la posició del més càlid dels últims anys.

Una massa d'aire molt càlid provinent del nord d'Àfrica va iniciar l'onada de calor el 17 d'agost i es va allargar fins al 23. Havia anat precedida d'una altra de més curta, entre el 9 i l'11. La persistència –set dies d'altes temperatures– sumada al fet que ni tan sols a les nits hi ha hagut treva, perquè en moltes zones la temperatura no ha baixat dels 23 graus, ha fet que la gran majoria de població hagi patit per aguantar la calor. Fonts del Servei Meteorològic recorden, per exemple, que en 131 de les seves 169 estacions de control s'ha superat el límit de situació meteorològica per risc de calor. I que en almenys 24 estacions, sobretot les situades en comarques d'interior, s'han superat les temperatures mínimes més elevades de les seves sèries històriques. Un cas il·lustratiu és el de Barcelona ciutat: si bé la temperatura mínima més alta de l'estiu es va registrar el dissabte 11 d'agost, amb 27,5 graus (el segon valor més alt de la seva sèrie, iniciada el 1998), entre els dies 17 i 23 es van mantenir els valors entre 23 i 26 graus, una continuïtat i persistència que afecten molt més les persones.

En general, les temperatures màximes s'han situat entre els 35 i els 40 graus a l'interior, les valls del Pirineu i Prepirineu i el prelitoral. Tot i que els dies 20 i 21 els 40 graus es van superar a les fondalades de la conca de Tremp i la vall del Segre. Així, a Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà) i a Torroja del Priorat (Priorat) van arribar a 40,5 graus, i a Seròs (Segrià), a 40,4. Com en el cas de Barcelona, però, els valors més extrems es van viure entre els dies 9 i 11: 41,8 graus a Seròs i 41,6 a Organyà (Alt Urgell).

I tornant a la comparació amb el 2003, Serra recorda que llavors van ser molt càlids juny, juliol i agost, mentre que ara la calor s'ha concentrat a l'agost.

LA XIFRA

26,1
graus
s'han registrat a l'aigua del mar a l'Estartit, la temperatura més alta dels darrers 40 anys prop de la superfície.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Europa

El linx ibèric ja no és una espècie en perill d’extinció, però continua “amenaçada”

Medi ambient

La platja contaminada de Sant Adrià de Besòs seguirà tancada

Sant Adrià de Besòs
Educació

Concentració de docents al Consorci d’Educació a Barcelona: “Volem continuïtat”

Barcelona
SALUT

Concentració a Mataró per exigir la continuïtat del servei de pediatria a l’Hospital

Mataró
Educació

Barcelona enllestirà la reordenació de l’FP el 2030

Barcelona
OLOT

Els veïns del barri del Morrot demanen els expedients del Pla Parcial

OLOT
Societat

Mor Francesc Bosch, el premianenc amant dels pessebres

canvi climàtic

Onades de calor extrem arreu del món

barcelona
Infraestructures

L’ACA soterrarà el torrent dels Vinyals a Cabrera per controlar les inundacions

Cabrera de Mar