Urbanisme

L'Estat es mostra disposat a parlar de la cessió de les antigues casernes de Girona

El senador d'ERC Jordi Martí Deulofeu considera que el barri de l’Eixample necessita espai per a nous equipaments, com un CAP o una escola bressol

El senador d’Esquerra Republicana Jordi Martí Deulofeu, en una intervenció a la sessió de control de la cambra alta, ha exigit al govern estatal la cessió a l’Ajuntament de Girona de les antigues casernes militars del carrer Emili Grahit, actualment utilitzades pel Ministeri de Defensa. La pregunta del senador republicà ha tingut lloc després de diverses negatives per part de l’executiu espanyol a la petició de cedir al municipi aquest espai per a ús públic. “La transformació de la Girona del futur està directament relacionada amb el creixement a gran velocitat de la ciutat i la necessitat de nous equipaments per millorar el benestar i la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes”, ha argumentat Martí Deulofeu. El senador ha posat d’exemple la necessitat que hi ha a l’Eixample de disposar d’un centre d’atenció primària atesa la saturació del CAP Montilivi (el centre on van els veïns de l’Eixample) i la possibilitat de construir-hi una escola bressol pública

Per la seva banda, la ministra de Defensa s'ha mostrat disposada a parlar de la cessió de les antigues casernes militars de Girona si l'Ajuntament ofereix una alternativa on reubicar-hi els serveis actuals. En resposta a una pregunta d'ERC al Senat, ha justificat que el govern espanyol no pot cedir els edificis d'Emili Grahit perquè "encara tenen un ús", ja que acullen la Subdelegació de Defensa i els despatxos de l'Institut Social de les Forces Armades (ISFAS). El senador Jordi Martí n'ha reclamat el traspàs a la ciutat per poder-hi construir el nou CAP de l'Eixample o una escola bressol pública. Més endavant, Robles li ha recordat que a Girona "gairebé la totalitat de les instal·lacions militars" es van entregar a l'Ajuntament, i que l'edifici d'Emili Grahit "ocupa una superfície molt petita en relació a tota l'extensió que es va cedir". I aquí, reiterant l'argument que ja havia donat abans l'Estat, Robles ha recordat que les antigues casernes acullen la Subdelegació de Defensa i les oficines de l'ISFAS, l'Institut Social de les Forces Armades, "on les persones jubilades i discapacitades hi acudeixen a rebre les prestacions". "Mentre hi hagi un ús vinculat als serveis del Ministeri, no el podem cedir", ha dit Robles, en referència a l'edifici de les antigues casernes militars. "La voluntat del Ministeri és ajudar que els locals en desús retornin a usos socials; però en aquest cas, no podrà ser", ha afegit la ministra de Defensa.

Oferir una alternativa

Durant el torn de rèplica, el senador d'ERC ha insistit en la necessitat d'equipaments públics que té el barri de l'Eixample. Jordi Martí ha recordat que, de fet, els pressupostos de la Generalitat per al 2023 ja preveuen una partida per al projecte del nou CAP al barri, i ha tornat a preguntar a la ministra si, "aprofitant aquesta finestra d'oportunitat", el govern espanyol estaria "disposat a escoltar" tant aquesta proposta com la de la llar d'infants pública. 

I aquí ha estat quan Robles, després de tancar la porta, ha obert la finestra. La ministra s'ha mostrat disposada a obrir converses amb l'Ajuntament de Girona per parlar de la cessió de les antigues casernes; però això sí, sempre i quan abans el consistori li ofereixi un lloc alternatiu on situar els serveis de Defensa que actualment acull l'edifici. 

"El Ministeri sempre està oberta a tot; si ens ofereixen una alternativa on situar aquests serveis podem iniciar converses", ha dit Margarita Robles. "El que no pot ser és que aquests serveis que dona el Ministeri de Defensa deixin de prestar-se a Girona; s'han de conservar", ha conclòs la ministra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona