Urbanisme

La Generalitat aprova definitivament el PDU Biopol-Granvia

La transformació del tram final de la Granvia vol generar un pol d’empreses i recerca biomèdica que doni feina a 50.000 persones

La Comissió de Territori de la Generalitat ha aprovat definitivament avui el Pla director urbanístic (PDU) Biopol-Granvia, a l’Hospitalet, que estableix les directrius urbanístiques per desenvolupar un clúster de recerca biomèdica i transformar el tram final de la Granvia. El projecte urbanístic, que suposarà la continuació de la transformació de la Granvia fins arribar a la frontera amb el Prat, permetrà crear un dels pols d’investigació i recerca biomèdica més importants del sud d’Europa, el BioClúster d’Innovació i Salut, segons destaca l’Ajuntament.

La tramitació del PDU Biopol-Granvia no ha estat exempta de polèmica i entrebancs, ja que el projecte va ser denunciat pels comuns, ERC, la CUP i Depana. Va quedar paralitzat quatre anys i una sentencia del TSJC –n’hi ha hagut dues– va declarar nul l’antic pla, que rebia el nom de PDU Gran Via-Llobregat, perquè la Generalitat envaïa competències de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. També s’hi oposa la plataforma veïnal No més blocs, amb l’argument que el pla envoltarà de gratacels Can Trabal, la darrera zona agrícola de la ciutat.

El projecte aprovat consolida, segons el consistori, el parc de Cal Trabal, millora l’accessibilitat al Llobregat i estructura el teixit urbà de la zona a partir de la transformació de la Granvia, entre la rambla Marina i el riu. L’ordenació de 96 hectàrees, el 8% del terme municipal, persegueix afavorir la creació d’un nou pol d’activitat econòmica vinculat a la investigació, la recerca biomèdica i les ciències de la salut. Es vol atreure empreses relacionades amb les tecnologies mèdiques, la biomedicina, la indústria farmacèutica i de serveis aprofitant la proximitat dels hospitals –Bellvitge, Sant Joan de Déu i l’Institut Català d’Oncologia– i centres de recerca, i també la proximitat del port i l’aeroport. El consistori calcula que es generaran prop de 50.000 llocs de treball i es facturaran més de 7.000 milions d’euros.

Més del 53 % de l’àmbit es qualifica com a zona verda i parc. Cal Trabal esdevindrà un gran parc metropolità, de 24 hectàrees, i es garantirà el seu paper de connector ecològic entre la ciutat i el riu. Cal Tarval ocuparà el 29 % de la superfície de l’àmbit del PDU, mentre que un 24,4% de la superfície es destinarà també a espais lliures, que es distribuiran com a parcs urbans.

L’11,6 % de la superfície de l’àmbit es qualifica com a sòl d’activitat econòmica destinada al Biopol Granvia i es concentra majoritàriament al sud de la Granvia, que és l’àmbit ara més urbanitzat. El sistema viari ocuparà el 22,4 % del sector. El pla inclou la semicobertura de la Granvia i la creació d’una nova boca de metro a la parada d’Hospital de Bellvitge. Pel que fa als equipaments, ocuparan el 5,45% de la superfície i s’hi inclou la rehabilitació de les masies catalogades de Cal Trabal, Cal Masover Nou i la Torre Gran.

El projecte del BioClúster d’Innovació i Salut el lidera l’Ajuntament de l’Hospitalet amb l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona-Campus Bellvitge, l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat. El departament de Territori de la Generalitat afirma que el BioClúster d’Innovació i Salut és un “projecte estratègic de país” que té per objectiu potenciar i consolidar la recerca i la innovació biomèdica a través d’un potent ecosistema que atregui empreses del sector de la salut. L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, assegura al seu torn que l’aprovació definitiva és “un pas clau per convertir la ciutat en la capital de la biomedicina del sud d’Europa. Un projecte estratègic de país que atraurà empreses i generarà economia i ocupació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona
MEMÒRIA

ERC urgeix a restituir el faristol malmès de ‘la casa dels horrors’

barcelona