Societat

Salvador Cardús

Sociòleg

L'any més estressat de la nostra vida

Salvador Cardús

“L'expectativa històrica de poder assolir un marc definitiu de llibertat nacional i profunditat democràtica, tindrà el país en la tensió necessària per superar el tràngol”

No és el meu ofici fer pronòstics però, per bé o per mal, m'atreveixo a dir sense gaire risc d'equivocar-me que som davant del que serà un dels anys més estressats de la nostra vida. D'una banda, estrès econòmic i social, no tan sols per la crisi que –esperem-ho– tocarà fons i deixarà ferides socials profundes, sinó per les polítiques econòmiques europees, que centrifuguen els seus problemes cap a les perifèries més febles, i de la política econòmica espanyola –sí, diguem-ne “política”–, que centrifuga la seva incompetència cap als territoris més productius, com Catalunya, escanyant-nos fins a l'asfíxia. Com ha anat repetint el nostre govern, aquí les retallades ja han tocat os, mentre que a bona part de la resta d'Espanya tot just li han vist les orelles.

D'altra banda, el país viurà en una permanent situació d'estrès polític, amb sacsejades sovintejades. L'àmplia voluntat política que ha donat lloc a una majoria parlamentària favorable al dret de Catalunya a decidir el seu futur, i que ha permès la constitució d'un govern que s'ha compromès a què es pugui exercir, serà sotmesa a una pressió mai no vista en els darrers trenta anys. L'Estat utilitzarà totes les forces, legítimes i il·legítimes, per evitar que aquesta voluntat pugui ser expressada, molt particularment intentant dividir la societat catalana. No estic segur que tots plegats siguem encara prou conscients del grau de virulència i les males arts que s'utilitzaran, i només puc dir que tinc grans esperances en la maduresa dels catalans a saber-hi plantar cara sense deixar-se caure en les provocacions.

Tanmateix, i no sense molt de patiment i alguns trencaments personals i socials, crec que aquest 2013 la societat catalana demostrarà fins a quin punt està ben trenada per fer front a aquesta situació tan adversa. De la mateixa manera que el fracàs de l'Estatut del 2006 no va portar cap frustració col·lectiva, sinó una reacció popular a la recerca de nous i millors horitzons, ara, l'expectativa veritablement històrica de poder assolir un marc definitiu de llibertat nacional i profunditat democràtica crec que mantindrà el país en la tensió i l'alerta necessàries per superar el tràngol. No, l'Estat no ens dividirà socialment ni ens desmoralitzarà políticament.

En resum, si per a tots els que hem nascut després de la segona meitat del segle XX el 2013 pot ser l'any més difícil que haguem viscut com a país, també crec que ens ajudarà a superar-lo el fet de saber que és el preludi, també, del que serà l'any més carregat
d'esperança dels darrers tres-cents anys: el 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona