Societat

LA VIDA SOCIAL

Vidreres, orgullós del seu Ranxo

Els ranxers cuinen el tradicional àpat de carnaval en un any en què la festa és molt multitudinària

Se'n reparteixen uns 2.700 litres

Les germanes Gispert arriben puntuals a les onze del matí a la plaça de Lluís Companys de la seva Vidreres. Volen mantenir el costum dels darrers anys d'encapçalar la cua del ranxo i ser les primeres –després del tast de les autoritats, és clar– de recollir el tradicional àpat de carnaval. Ja ho deia la Pepita l'any passat: “No hi faltaré mentre tingui salut.” Veure-la tranquil·litza: tot continua bé. Està acompanyada de les seves germanes Lola i Enriqueta. Totes, amb l'olla de casa dins el cistell per omplir-la de ranxo. I una cadira per alleugerir les tres hores que s'hi estaran. “Ens agrada no haver d'esperar”, comenten, mentre recorden quan elles mateixes havien estat ranxeres. La cua farà més de 250 metres i arribarà al carrer de la Costa Brava.

Ahir els ranxers van matinar. Com cada dimarts de carnaval, a les sis del matí ja van començar a treballar. De feina, n'hi havia, i molta. Havien de fer 2.700 litres de ranxo, repartit en 27 peroles. El recinte dels ranxers a la plaça, el presidia una gran pancarta: “El Ranxo de Vidreres: l'orgull i la tradició d'un poble.” És precisament aquest sentiment d'orgull i tradició el que va ressaltar Carles Sais, un dels ranxers veterans i responsable del sofregit.

A les dues, puntual, la comitiva va sortir de l'ajuntament antic: banda de música, hereus i pubilles, i les autoritats, encapçalades per l'alcalde, Jordi Camps. També s'hi va poder veure Eudald Casadesús, delegat del govern a Girona; Robert Fauria, president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm; Carles Puigdemont, alcalde de Girona, i molts altres alcaldes i regidors de la comarca. Quan van arribar a la plaça, van fer el preceptiu tast. “És boníssim, com cada any”, va dictaminar l'alcalde Camps. Després del tast oficial, els ranxers van començar a servir el ranxo. A les germanes Gispert, les primeres de totes.

Capmany i Peralada també han celebrat aquests dies el Ranxo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.