Societat

tradicions

Sant Joan: menys calor, menys pirotècnia, menys incidències

La revetlla va quedar marcada per unes temperatures per sota del que és normal, amb uns registres als quals feia vint anys que no s'arribava

Els centres sanitaris atenen fins a 206 persones, un 23% menys que l'any passat

La crisi econòmica, que gairebé ho domina tot, no ha aconseguit tombar la festa popular amb més tradició al país, la revetlla de Sant Joan, tot i aliar-se amb un temps desavinent, poc apropiat per a l'inici de l'estiu i les celebracions al carrer. La situació de recessió econòmica s'ha traduït en una festa menys sorollosa, entre un 15% i un 20% menys de petards venuts respecte a l'any passat. El menor ús de la pirotècnia ha repercutit en un descens de la feina dels serveis d'emergència durant la revetlla, en tots els sentits.

El descens de les temperatures amb què ha arrencat l'estiu va fer que la revetlla se celebrés amb 9 graus centígrads a Vic, 10 a Lleida o amb temperatures per sota dels zero graus al Pallars. Els termòmetres feia vint anys que no havien registrat una nit de Sant Joan tan freda. La previsió a curt termini és que les temperatures tornin a ser plenament estiuenques a partir de la setmana que ve, amb el canvi de mes.

Ja sigui per la crisi, pel fred o també per la pluja, el gran espai de festa de Sant Joan de la ciutat de Barcelona, les platges, va aplegar ahir a la matinada 62.000 persones, 8.000 menys que l'any passat. En total, van generar 16 tones d'escombraries, tres menys que les que es van recollir el mateix dia de l'any passat.

A Badalona va passar el mateix i els serveis de neteja van recollir 7,5 tones de residus, un tona i mitja menys que el volum retirat el 2012.

Menys escombraries al litoral del Barcelonès, i menys pirotècnia arreu del país. Aquest fet es va traduir en un descens del nombre de persones que van necessitar atenció mèdica per alguna cremada o afectació pel foc o el fum de les fogueres. L'any passat, el nombre d'atesos va ser de 268 i aquest any va baixar fins als 206, amb 109 persones amb un diagnòstic de cremades lleus.

Per la seva banda, els bombers van haver de fer 758 sortides per apagar focs de vegetació o mobiliari urbà provocats per les guspires de petards o coets. El 2012, es va arribar als 851 serveis. En aquest cas, les últimes pluges i la vegetació més humida van ajudar a minimitzar el risc d'incendi forestal.

LA XIFRA

3
tones
menys d'escombraries es van recollir ahir de les platges de Barcelona, en relació amb la revetlla del 2012.

La pluja espanta el turisme a Lleida

Hi havia por i el temor s'ha confirmat. Un cop superat el pont de Sant Joan, els hotelers del Pirineu de Lleida, a la comarca del Pallars i també de l'Aran, van explicar ahir que l'ocupació ha estat molt per sota de la previsió. La pitjor part se l'ha emportat l'Aran, on un 80% de les reserves que tenien fetes per aquests dies s'han acabat anul·lant, segons va informar l'agència ACN. El president de la Federació d'Hostaleria, Juan Antonio Serrano, es va mostrar molt preocupat per aquest fet, tenint en compte que només un 6% dels establiments hotelers han quedat afectats per les inundacions.

Al Pallars Sobirà també hi va haver cancel·lacions, sobretot de reserves que estaven estrictament lligades a la pràctica d'esports d'aventura com ara el ràfting, ja que les condicions del Noguera Pallaresa no van permetre aquesta pràctica durant el cap de setmana passat. Sí que es van mantenir, però, les reserves per assistir a les diferents festes de falles que hi ha hagut durant la passada nit en poblacions com ara Isil i Alins.

L'única tipologia d'allotjament que no ha quedat afectada pels aiguats, a excepció de la Val d'Aran, ha estat el de les cases de turisme rural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.