Societat

CONSUM

Vapor que es fuma

La cigarreta electrònica experimenta un auge important entre els fumadors habituals

L'aparell provoca les mateixes sensacions que una cigarreta convencional, ja que l'usuari inhala el vapor d'aigua

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) desconsella el seu ús fins que no es comprovi l'efectivitat i la seguretat del producte

La cigarretaelectrònica és una moda molt arrelada a països com ara Itàlia, l'Estat francès o Grècia

La moda de les cigarretes electròniques es va fent lloc al mercat català i espanyol. Cada cop són més els fumadors habituals que cerquen aquests aparells. El corrent, però, no és nou, ja que “a Itàlia i a l'Estat francès hi ha una cultura molt estesa, sobretot a Itàlia”, explica el responsable d'Ovale Espanya, una de les marques de cigarretes electròniques que s'està implantant arreu de l'Estat espanyol, Nicola Sabatino. Una moda que va comprovar el propietari de la botiga Ovale ubicada a Ronda Universitat, Vincenzo Napoli. “Abans de decidir muntar el negoci vaig voler anar a Itàlia per veure-ho en persona. Vaig quedar impressionat. Hi ha una cultura molt estesa entre la població. Tothom fuma cigarretes electròniques i els fumadors que van a la botiga a informar-se'n acaben comprant l'aparell”, assegura.

I és que, segons apunta Sabatino, les cigarretes electròniques són un producte anticrisi. “A Grècia l'auge de les cigarretes electròniques va començar fa un any i mig, en plena crisi”, ja que el preu –entre 99 i 130 euros el paquet– i la vida útil –com la d'un aparell electrònic– fan de les cigarretes electròniques un producte atractiu per als fumadors habituals. “Tinc 73 anys i tota la vida que fumo. Quan van obrir la botiga a Sitges em vaig interessar pel producte”, explica Maria Eulàlia Pons. “L'avantatge econòmic és molt important, ja que el líquid per omplir l'aparell només val 12 euros i, en canvi, un cartró ja et costa 47 euros”, comenta. Pons, que és una fumadora habitual i reconeix no voler deixar-ho, consumia abans un cartró al mes i ara, en tres mesos, només ha comprat dos líquids. “A la meva edat és un plaer que no deixaré. Tot i això, sí que he reduït la quantitat, ja que abans em fumava entre 12 i 14 cigarretes diàries i ara, amb la cigarreta electrònica, el líquid que consumeixo al dia equival a 4 o 5 cigarretes”, apunta.

A més, segons Pons, també hi ha altres avantatges, com ara “que no faci olor i, sobretot, que fa tres mesos que ja no tusso”, diu. Un dels altres aspectes que ressalta és que amb la cigarreta electrònica “pots fumar on vols. Quan vas a un restaurant i treus la cigarreta els cambrers t'avisen que no està permès fumar. Jo els dic que és una cigarreta electrònica, que només és vapor d'aigua, i llavors continues fumant.”

Tot i això, des de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es desaconsella l'ús d'aquests dispositius, almenys fins que algun organisme competent comprovi la seva efectivitat, ja que “els riscos per a la salut no han estat determinats”. Segons indica l'OMS, els productes varien molt en funció de la quantitat de nicotina i les altres substàncies químiques que porta. “Els líquids que s'utilitzen estan formats per glicol propilè, aigua, glicerina, aroma natural i nicotina”, confirma Sabatino. Tot i això, també hi ha líquids sense nicotina, per a aquelles persones que volen continuar només amb l'hàbit de fumar. “Hi ha líquids de 0, 9 i 16 mil·ligrams de nicotina. El que recomanem a l'usuari és que vagi graduant la nicotina i a poc a poc disminueixi la dosi si el que pretén és deixar de fumar”, comenta. L'OMS assegura, però, que “la majoria dels líquids contenen grans concentracions de glicol de propilè, un producte irritant quan s'inhala.”

Pel que fa a les sensacions, Pons considera que són idèntiques. “Dóna gust. És la mateixa sensació que fumar una cigarreta convencional.” “Quan fas una calada, l'aparell porta una resistència que s'escalfa. Llavors es crea aquesta evaporació del líquid que l'usuari inhala en forma de vapor d'aigua. Aquest és dens, com si fos fum de tabac, però no té els efectes nocius de la combustió del tabac”, assegura Sabatino. En total, Ovale ofereix tres tipus de cigarretes: el model Emini, que és el que recomanen als que fumen menys d'un paquet diari, l'Ego C i l'Elips. “Aquests dos últims tenen més potència.” Fumar amb una cigarreta electrònica, però, no és garantia de deixar de fumar, sinó que és una alternativa. “Insistim molt en aquest aspecte”, sentència Nicola Sabatino.

16
líquids
diferents són els que ofereix la marca Ovale per a les seves cigarretes electròniques (menta, xocolata, cafè, caputxino, vainilla, mançana, menta, etc.) Sabors que van dels gustos més suaus als més semblants al del tabac.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.