Osona/Ripollès

Endavant la plataforma contrària a la construcció de macrogranges al Lluçanès

El malestar per la proliferació de macrogranges al Lluçanès i per la gestió que s'està fent de l'abastament d'aigua ha portat un grup de persones i d'entitats a crear la Plataforma Lluçanès Viu.

El col·lectiu, que es va presentar en públic a Prats coincidint amb la Fira de Sant Jaume, reclama més transparència informativa i que per sobre de tot es tingui en compte la conservació del territori amb unes activitats productives respectuoses amb el medi.

“Hem d'avançar però no a qualsevol preu”, va afirmar durant la presentació Ramon Baucells, jardiner de Perafita i membre de la plataforma, que va explicar que la “gota que ha fet vessar el got” i que ha portat a la creació del col·lectiu ha estat la construcció d'una granja de grans dimensions a la finca de Serrarols de Sant Martí d'Albars.

Baucells també va parlar del projecte de portada d'aigua del Ter al Lluçanès. “Si volen pujar aigua del Ter per malgastar-la i contaminar-la, anem pel bon camí”, va dir. La plataforma aposta per un model econòmic basat “en la feina ben feta”, el turisme rural, petites empreses agroalimentàries i pagesos que treballen de forma sostenible.

La presentació va incloure la lectura del manifest, que va anar a càrrec d'Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà. “Volem deixar palès que, estant d'acord que els canvis són necessaris, aquests no han de ser en cap cas negatius pel territori i les persones”, diu el manifest, que denuncia l'excés de purins als camps del Lluçanès, rebutja “el model industrial de carn barata” i mostra la preocupació “per la mala gestió i planificació de l'abastament d'aigua”. També destaca negativament l'existència d'altres activitats, “que en comptes d'ajudar a millorar la qualitat de vida hi van en contra, com per exemple la planta de compostatge de Fumanya”.

La plataforma, que s'ha proposat treballar per obtenir i difondre informació, inclou diferents persones i entitats del Lluçanès, el Berguedà, el Bages i Osona. Abans de presentar-se en públic ja comptava amb el suport d'una quarantena de persones i d'unes deu entitats adherides. Durant la fira, hi va haver recollida d'adhesions, que també es poden fer a través de la pàgina web www.llucanesviu.com. La presentació també va comptar amb les intervencions de Ginesta Rodríguez, del GDT, i Sergi Caballero, permacultor del Mas les Vinyes de Sant Martí d'Albars.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona