Societat

Plurilingüisme i ‘mates' per resoldre dos 25% de castellà

Les Escolàpies de Sabadell impartiran matemàtiques en castellà i els Franciscans de Vilanova refan el projecte lingüístic

Tres escoles públiques més estan pendents del recurs al TSJC

Ensenyament ha resolt les cinc demandes d'escolarització en castellà en un 25% canviant un model lingüístic i impartint les matemàtiques en aquesta llengua. De les cinc escoles que van ser instades pel Tribunal Superior de Justícia (TSJC) a cursar el 25% de classes en caste-llà, ja només dues havien d'adaptar el seu model lingüístic, perquè en tres els alumnes que ho sol·licitaven ja han plegat.

L'escola Sant Bonaventura Franciscans de Vilanova i la Geltrú aplicarà un nou projecte lingüístic, similar al 15% de centres educatius catalans, que ja cursen alguna de les assignatures en castellà. En aquest cas, ampliaran les hores de castellà i d'anglès. Pel que fa a les Escolàpies de Sabadell, han decidit impartir les matemàtiques de l'ESO en castellà. El centre ja figura en el gruix del 15% de col·legis que imparteixen alguna matèria o part d'una matèria en castellà.

La solució permetrà complir el mandat del TSJC sobre el castellà i evitar que els directors dels centres siguin denunciats per incompliment d'una sentència.

A banda dels cinc centres que van rebre la comunicació que havien de deixar de fer català a finals del curs passat, hi ha tres escoles més que es troben en la mateixa situació: el Cèsar August de Tarragona, el Vora Mar de Salou i Els Cossetans de Cunit, que pertanyen al sistema públic.

El govern presentarà un recurs al TSJC en què recordarà que els alumnes que han demanat un nombre més gran de classes en castellà ja reben l'atenció individualitzada que recull la llei. Insistiran que els drets d'un petit grupet d'alumnes de Tarragona, Salou i Cunit no haurien de perjudicar la resta de la classe. Aquesta opció evitarà que els estudiants quedin fora de l'ordenament jurídic i que els directors dels centres respectius puguin ser acusats de desobediència. Només una quarantena de nois i noies han reclamat l'atenció individualitzada.

A les Balears, inici de curs i un dia de vaga

Les escoles de les Illes Balears van començar ahir el curs. L'aplicació dels programes lingüístics, que bona part dels mestres es neguen a acatar, els enfronta amb la conselleria d'Educació de José Ramón Bauzá. En senyal de protesta contra el decret de trilingüisme i les represàlies laborals contra els docents, l'assemblea de mestres ha convocat vaga per
dilluns, el segon dia lectiu.
La vaga es farà a les illes de Mallorca i Formentera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia