Societat

Pedagogia de mobilització ciutadana a Sant Aniol

Xavier Cusell explica en un llibre el moviment veïnal que va aturar la implantació al poble d'una planta de salmorra en sòl rústic

També la seva experiència al davant d'una agrupació d'electors

El grup de veïns que va
frenar, l'any 2008, la implantació d'una planta de tractament d'àrids a Sant Aniol de Finestres va ser visionari. Van demostrar que, moltes vegades, quan les persones amb un interès comú s'ajunten, poden guanyar el poder legítimament establert amb arguments a les mans.

Un dels promotors i, ara també regidor a l'oposició de l'Ajuntament de Sant Aniol, Xavier Cusell, ha recollit aquesta experiència al llibre 30 dies per salvar el Llémena. Experiències de política municipal per a persones benitencionades. En aquest cas, es van constituir com a la plataforma Salvem Sant Aniol de Finestres per oposar-se a la implantació d'una planta d'àrids als paratges de la Barroca del seu municipi. Van aconseguir aturar-la. Posteriorment, van obtenir una bona representació a l'Ajuntament amb una agrupació d'electors amb tres dels set regidors del consistori.

Amb aquests precedents, el llibre, no obstant, narra sobretot el procés d'oposició a una planta de tractament de salmorres en una zona rústica, propera al riu Llémena. Segons ell, finalment, la van aturar, però, es van assabentar del projecte per casualitat, quan ell va llegir, el BOP de Girona. “Rebem poca informació, no podem ser a les juntes de govern i els plens es van cada tres mesos”, va indicar. A més, Xavier Cusell hi va afegir: “Al llibre, explico una experiència participativa que, canviant l'argument, crec que pot ser aplicable a altres processos i agrupacions, veïns, col·lectius, que defensen de forma cívica uns valors que són de tots.”

Ell mateix ha volgut deixar clar que el llibre no té res a veure amb la relativa proximitat de les eleccions municipals. “L'he tret tan aviat com he pogut”, ha matisat. Cusell ha posat en marxa un projecte de micromecenatge al web totsuma per ajudar l'edició d'aquest llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia