Societat

Ventada mortal

Dos morts aixafats per un mur a Terrassa i un altre en bolcar una autocaravana a Vandellòs

Els talls de trens i carreteres i elèctrics afecten sobretot l'àmbit metropolità

El temporal de vent es va acarnissar amb el Vallès Occidental

L'intens temporal de vent d'ahir al matí es va acarnissar sobretot amb els municipis del Vallès Occidental, on va provocar dos morts a Terrassa per la caiguda d'un mur sobre un jove i una dona, a més de diversos ferits per cops o contusions, molts danys en mobiliari urbà –contenidors, papereres, tanques–, en equipaments –sostres que van volar en escoles i centres cívics–, arbres tombats en carrers, places i parcs i a sobre de vehicles, a més de motos esteses per terra. Aquest va ser un panorama que es va repetir a la majoria de poblacions de la comarca, amb especial incidència a les cocapitals Terrassa i Sabadell, però també en municipis com Rubí, Castellar, Sentmenat, Polinyà, Sant Cugat, Ripollet , Matadepera, Vacarisses o Ullastrell.

Les dues morts a Terrassa es van produir a mig matí. Inicialment els serveis d'emergència tenien constància d'una víctima, però en retirar la runa del mur perimetral d'uns dos metres d'alt de l'antiga fàbrica AEG que li va caure al damunt, van trobar el cos d'una altra persona. Les víctimes són un home de 27 anys i una dona de mitjana edat, segons el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, mentre que es tractava d'una noia jove, segons la informació facilitada per l'Ajuntament. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va decretar ahir mateix dos dies de dol. La tercera víctima mortal del temporal de vent és una dona de 60 anys i nacionalitat sueca que va morir dilluns a la nit quan el vent va fer bolcar l'autocaravana amb la qual circulava, a l'altura de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

L'episodi de ventades va tenir una especial incidència en l'àmbit metropolità, ja que les mateixes escenes es van repetir a les comarques del Vallès Oriental, el Baix Llobregat, el Maresme o el Barcelonès, territoris poc acostumats a aquestes ràfegues superiors als 100 quilòmetres per hora. L'episodi va afectar de manera important també les comunicacions viàries i ferroviàries, però també el subministrament de serveis d'electricitat i, fins i tot d'aigua, en alguns municipis. En el moment de més auge del temporal, entre les onze del matí i les quatre de la tarda, més de 42.000 abonats estaven sense llum per la caiguda de torres i d'arbres sobre les línies, segons informava Endesa, dels quals 30.000 eren de les comarques barcelonines, dels dos Vallès i el Maresme; uns 9.800 de Girona i uns 3.000 de la Catalunya central. Cap a les sis de la tarda encara hi havia 34.800 usuaris sense llum.

La situació es va anar normalitzant a mesura que va anar passant la tarda i les ratxes de vent van disminuir considerablement. Malgrat tot, els municipis van preferir mantenir els plans d'emergència municipal actius, que ja cap a la una del migdia es va traduir en l'aplicació dels plans de confinament als centres educatius de molts municipis d'aquestes comarques, suspenent les classes i les activitats extraescolars. Es van registrar incidents per caiguda d'arbres a l'escola President Salvans i a l'Escola Pia, de Terrassa, o a l'IES Ferran Casablancas de Sabadell, o per trencament de vidres al centre Joan Oliver (Sabadell) i per la voleiada del sostre a l'escola Tecnos (Terrassa), entre altres. El transport escolar també es va veure alterat pel tall de carreteres entre els municipis de Sant Llorenç Savall o Castellar. També es va recomanar a la ciutadania de no fer desplaçaments a peu ni en cotxe llevat que fos estrictament necessari, per evitar ferits com els que es van registrar a Sabadell, una d'elles quan li va caure un arbre sobre el cotxe al carrer de Santiago Segura, i l'altra quan li va caure a sobre un altre arbre a la carretera de Barcelona davant el CAP de Sant Fèlix. Les dues ferides van ser ateses al Taulí. El panorama pels carrers dels municipis era dantesc, amb un munt d'arbres caiguts en carrers, parcs i places que van mobilitzar els efectius de les policies locals. A Sabadell, per exemple, van fer 350 serveis fins a les sis de la tarda i els Bombers de la Generalitat, segons va explicar el conseller Espadaler, van fer 1.547 sortides per emergències derivades de les ventades. La majoria d'aquestes es van produir en l'àmbit metropolità, concretament 883, i més de 600 centrades al Vallès Occidental

Però també es van produir incidents a Barcelona, on el vent va fer caure tres parades de la Fira de Santa Llúcia i va causar dos ferits lleus, i va arrencar la capa impermeable i de material aïllant de la coberta del poliesportiu de Can Dragó. I a Badalona els bombers van registrar 84 avisos, la majoria per caiguda d'arbres.

A més, i segons informava Ivette Ballesteros, un maquinista de la línia R3 va resultar ferit greument al migdia després que el seu tren topés amb un arbre i descarrilés, entre les estacions de la Garriga i el Figaró. Una de les branques de l'arbre que va caure al mig de la via a causa del fort vent va travessar el comboi. Segons va explicar Espadaler, el maquinista tenia lesions molt greus en una cama i no es descartava l'amputació. Els fets van passar al nord del pont de Can Palau, en terme de la Garriga. Al tren, hi anaven uns 200 passatgers però cap d'ells es va fer lesions. La línia de tren estava encara interrompuda en tancar aquesta edició, i s'estava donant servei alternatiu per carretera, el mateix que passava amb la línia R4 entre Terrassa i Sabadell per la caiguda de diversos arbres de grans dimensions a la via en el dos sentits de la marxa a l'altura del Consell Comarcal. La línia dels FGC entre Rubí i Terrassa també va quedar afectada al matí, però es va restablir el servei amb normalitat a la tarda.

A banda dels efectes en moltes carreteres locals durant tot el dia, a la tarda encara estava tallada la BV-4024 a Guardiola de Berguedà, la BV-1243 a Caldes de Montbui. Per la caiguda d'arbres a la calçada es va circular unes hores amb pas alternatiu a la C-250 a Quart, i hi havia un carril de la circulació tallat a la B-224 a Sant Esteve Sesrovires i afectació viària a la GI-550 a Riudarenes. A més, també es va restringir el pas per la C-17 a l'Ametlla del Vallès i la carretera C-58 a Vacarisses. En moltes vies, com a la C-59 a Caldes i la C-243C a Ullastrell, es donava pas alternatiu. I per unes hores a l'autopista C-58 es va tallar un carril en sentit nord a Sant Quirze.

LES XIFRES

124
quilòmetres
per hora és el registre més alt d'una ràfega del temporal de vent en zona urbana que es va registrar ahir a tot Catalunya, concretament a la població vallesana de Caldes de Montbui cap a les dotze del migdia.
1.547
sortides
són les que van dur a terme els Bombers de la Generalitat per fer serveis relacionats amb incidències provocades pel vent fins a les cinc de la tarda, més de 800 de les quals corresponents a l'àrea metropolitana.
42.000
abonats
de Catalunya es van quedar sense llum i cap a les sis de la tarda encara n'hi havia 21.000 a la zona del Vallès i Maresme, 4.000 a la zona del Bages, l'Anoia i el Berguedà i 9.800 a les comarques de Girona.

Vent més fort que el 2009 i menys extens

El temporal d'ahir va registrar ràfegues de vent encara més ràpides en zones urbanes que les de l'episodi més tràgic de ventades que es recorda a Catalunya, el del 24 de gener del 2009, que també va arrasar l'àmbit metropolità i va provocar que s'ensorrés el pavelló del camp de beisbol de Sant Boi i hi morissin quatre nens. Ahir es van registrar cops de fins a 124 quilòmetres per hora a Caldes de Montbui i d'intervals superiors als 100 a les zones perifèriques de Terrassa i Sabadell. A Montserrat es va arribar als 116 i a municipis com ara Parets del Vallès, a més de 70. La diferència amb aleshores és que les ratxes d'ahir van ser puntuals i d'intensitat intermitent, a més d'afectar molt menys territori que les d'aleshores, va explicar el sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado. En canvi, es van produir moltes més incidències i destrosses en zones urbanes perquè les fortes ràfegues es van afegir a un vent sostingut durant moltes hores a velocitats d'entre 30 i 40 quilòmetres per hora, va afegir el conseller d'Interior, Ramon Espadaler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona