Vallès Oriental

Incertesa sobre la continuïtat del pis per a presos en règim obert de la Torreta

Càritas i Justícia valoren la viabilitat del pis, que té un cost de 30.000 euros anuals

El pis d’acollida per a expresos i presos en tercer grau que funciona des de l’any 2010 al barri de la Torreta de la Roca veu compromesa la seva continuïtat per raons econòmiques, segons han informat a EL 9 NOU fonts properes a les entitats que el van impulsar.

El pis tutelat el van posar en marxa l’associació ExPrès 4camins, l’ONG Presos sin Fronteras, l’Associació Jaume Pineda i el Secretariat de Pastoral Penitenciària del bisbat. Va obrir per iniciativa de l’exrector de la Roca i responsable de la presó de Quatre Camins, mossèn Joan d’Arquer, i ha tingut fins ara el suport de Càritas i entitats solidàries dins d’un projecte anomenat Refer Vida.

Segons un portaveu del bisbat de Terrassa, el futur del pis s’inscriu dins de la reestructuració interna de Càritas a la comarca. Fins aquest any l’estructura de Càritas encara depenia del bisbat de Barcelona, però ara depèn del de Terrassa. El mateix portaveu explica que la qüestió és qui ha de gestionar el pis a partir d’ara; les mateixes associacions solidàries o bé directament Càritats. També es qüestiona el cost econòmic. “El finançament del pis és dificultós”, diu el mateix portaveu, que remarca, però, la funció social de l’habitatge. “La viabilitat econòmica és difícil, però socialment és molt important i el bisbat té la voluntat de continuar donant un servei als presos”.

El responsable de Refer Vida, mossèn Joan d’Arquer, que és rector de les parròquies de Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor i Sant Julià d’Alfou i ja no viu al pis, no ha volgut fer cap declaració perquè diu que és una qüestió que depèn del bisbat.

EDUCADOR I VIGILANT

El responsable de Càritas del bisbat de Terrassa, Salvador Obiols, assegura que no hi ha voluntat de tancar el pis, però que s’està estudiant la seva viabilitat juntament amb la direcció general de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia i el mateix mossèn Joan d’Arquer. Reconeix que hi ha coses que s’han de millorar, com l’acompanyament dels presos mentre estan a l’habitatge. “Estem estudiant diverses possibilitats. Cal complir unes condicions, com que hi hagi un educador i un vigilant a les nits. No volem tenir set o vuit persones acollides sense educador i sense un responsable a les nits. Hem de reunir un seguit de garanties per a les persones que s’hi queden. Igual que fem amb els diversos projectes de la diòcesi. No podem tenir coses obertes sense les garanties de seguretat que ens marca la mateixa llei”, diu Obiols.

Entre els aspectes que s’estan valorant, segons Obiols, també hi ha l’ocupació del pis. Actualment només hi ha un pres acollit. “Abans de decidir haurem de parlar molt i mirar moltes coses, com l’ocupació i l’optimització del pis perquè cada dia surten moltes persones de la presó amb el tercer grau”.
Des que va obrir, el pis de la Torreta ha acollit de manera temporal presos en tercer grau o bé expresos que no tenen on anar després de sortir de la presó. El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz Meneses, el va inaugurar a principis de l’any 2010.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

Els Bombers donen per controlat l’incendi de Vila-sana

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar varietats autòctones resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer

Memorial sota els pantans

Barcelona
Societat

L’Ajuntament de Badalona no paga i l’únic centre públic d’acollida tancarà

Badalona