Vallès Oriental

REPORTATGE

El Palau del segle XX

Una exposició mostra fotos antigues de Palautordera de la col·lecció de Josep Ayats

Gairebé 240 fotografies formen l’exposició “Cop d’ull al passat de Palau: 1890-1970”, que es pot veure fins al 21 de febrer a la biblioteca Ferran Soldevila de Santa Maria de Palautordera.

Les imatges provenen de la col·lecció particular de Josep Ayats, veí del municipi aficionat, especialment a partir dels anys 90, a col·leccionar fotografies i postals antigues de poblacions de la zona del Montseny però també d’altres llocs. Ayats les aconsegueix de molts llocs, sobretot del mercat de Sant Antoni, però també de molts veïns que n’hi han anat deixant. Moltes de les imatges són d’un dels fotògrafs més reconeguts de l’època, Antonio Toldrà.

La fotografia més antiga de l’exposició data de 1890 –amb una imatge presa davant de l’església– i les més recents, de 1970, “quan ja gairebé tothom té màquina i es dedica a fer fotografies”. Aquest recull fotogràfic inclou des d’imatges de panoràmiques de la vila, dels carrers o les seves fàbriques, fins a diferents personatges o grups escolars, passant per activitats esportives, festes majors o balls de gitanes.

Josep Ayats, de 69 anys, i ha treballat tota la vida de fuster. “La meva afició, però, sempre ha estat la fotografia i la història del poble”. Properament sortirà un llibre, elaborat conjuntament amb Eduard Clavé, sobre les masies del municipi, “documentades totes des de l’any 1500”. Ayats explica que fa més de nou anys que treballen en aquest projecte, que serà una realitat el proper Sant Jordi. “Una feina com aquesta requereix molta paciència”, afirma Ayats.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia