Salut

Tancada a l'hospital Joan XXIII en protesta per “la privatització” de la sanitat

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública critica el desmantellament del centre i vol frenar-ne els plans funcionals

Iniciarà una recollida de signatures

Per tercer estiu consecutiu, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública (format pels sindicats CGT i Co.Bas, la CUP i persones a títol individual) va organitzar ahir la Jornada de Lluita i Tancada en Defensa de l'Hospital Joan XXIII, una acció de protesta amb la qual denuncien “el desmantellament” del centre hospitalari públic i el procés de privatització de la sanitat. “L'hospital Joan XXIII no fa més que perdre activitat en benefici de la xarxa Santa Tecla”, va denunciar Agustí Aragonès, membre de la secció sindical de la CGT en el mateix hospital. Segons ell, des del 2010 aquest complex sanitari tarragoní ha perdut uns 300 treballadors i disposa de 86 llits menys.

El 13 de març del 2013 es va signar un conveni marc de col·laboració per al Tarragonès i el Baix Penedès entre les institucions públiques ICS i GIPSS i la institució privada Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, per impulsar plans funcionals que comportessin una actuació conjunta de tots ells en diversos sectors de la sanitat (rehabilitació, pediatria, atenció domiciliària, cirurgia, atenció continuada...). Aquests plans són, segons el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública, una “maniobra” per privatitzar la sanitat, externalitzar els serveis i fragmentar l'ICS, i un “embrió del Consorci Sanitari de Tarragona”. Per això en demanen la seva retirada: “Tenim un consorci que s'està construint a base d'una política de fets consumats; tot i que no en diuen consorci, en diuen plans funcionals”, va dir criticar Aragonès.

L'adopció d'un model de consorci sanitari territorial publicoprivat “significaria un pas més en la privatització de la sanitat pública a Catalunya, que tindria efectes molt perjudicials, no sols per als usuaris, sinó també per als professionals sanitaris”, afirma el grup de treball, que ahir van penjar una gran pancarta a l'entrada del Joan XXIII amb la frase “Sanitat pública 100% universal i de qualitat”.

Al llarg de la tarda d'ahir es van organitzar diverses activitats, com ara xerrades sobre els plans funcionals i actuacions musicals. I la previsió era romandre tancats a l'hospital durant tota la nit. “És una ocupació simbòlica per defensar l'hospital i la sanitat pública”, va dir Laia Estrada, regidora de la CUP i membre del grup. Ahir mateix la CUP va registrar a l'Ajuntament una moció “per rebutjar la creació de qualsevol organisme sanitari o aliança estratègica” que impliqui “la participació d'agents privats en la gestió de la sanitat pública”. També s'hi insta la Generalitat a “informar públicament de les afectacions dels plans funcionals del Tarragonès i el Baix Penedès i a paralitzar-ne la implantació fins que no hi hagi un consens”. A més, Estrada va anunciar la intenció “d'agilitar la campanya” de protesta les pròximes setmanes, amb l'organització de taules informatives al Joan XXIII i a diversos CAP, actes “puntuals” de protesta i iniciant també una recollida de signatures en contra dels plans funcionals.

LA XIFRA

86
llits
i 300 treballadors ha perdut l'hospital Joan XXIII des de l'any 2010, segons el grup.

LA FRASE

L'hospital Joan XXIII no fa més que perdre activitat en benefici de la xarxa privada Santa Tecla
Agustí Aragonès
Secció sindical de la CGT de l'hospital Joan XXIII


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia