Societat

En la huitava el Villar rememora les festes d'estiu d'enguany

L'exposició de modelisme, el contacontes i la nit de ballables donen per tancat un programa que ha rebut bona cosa de felicitacions

Generalment, les festes majors dels pobles, solen tenir poca presència als mitjans de comunicació, degut a la volatilitat dels programes i a la consistència d'aquests dins la vida normal de cada població. Però en aquesta ocasió, la colla de joves de la Quinta del 74, han sabut donar-li un altre caràcter a unes festes que encara ara, una setmana després, provoca comentaris entre els habitants i visitants del Villar.

La nit de ballables, promoguda per la Banda Unión Musical Santa Cecilia, portava a l'evocació als més majors del poble, però també despertava curiositat entre les generacions novelles per quan que al repertori hi havia peces de ben diversa factura que convidaven a moure's al seu compàs.

Per la seua banda,Vicente Cortés, contacontes nascut a Figueroles de Domenyo que recorre pobles i viles valencians amb les seues històries i que recopila la tradició oral gràcies a la publicació “El tío paragüero”, va fer les delícies dels més menuts a base de contes, cançons i contarelles tradicionals, explicades al carrer de l'Església en la vesprada del passat diumenge.

Menció a part, mereix l'esforç que cada any realitza l'Associació de Miniaturisme Històric “Falcata de Villar”, que en aquesta ocasió ha estat capaç d'oferir 16 diorames històrics, una desena de vinyetes plàstiques i huit maquetes, que han representat fidelment estampes de l'Egipte dels faraons, la Roma dels cèsars, les batalles del francés i altres moments històrics més pròxims.

Una associació de miniaturistes que dirigida per César Minguez i Rafa Pardo, aglutina una dotzena de persones que, durant l'any, realitzen tallers i exposicions diverses en altres punts de la geografia valenciana, com és el cas de Castelló de la Plana, Requena, Utiel o Carcaixent, posem per cas. També desenvolupen classes ocasionals a base de miniatures fabricades a l'efecte, com s'ha donat el cas enguany a l'IES de Requena.

Finalment, el lliurament de premis va tancar les festes, però a la xarxa resta indeleble la petjada cultural i creativa que enguany ha tingut presència gràcies al concurs denominat “Twitteratura” que ha congregat més de mig centenar d'internautes capaces de crear 164 piulades durant els huit dies que ha durat la convocatòria virtual.

Massa cèntims per uns quants dies

Pere Rossell

Pere Rossell - No hi ha cap mena de dubte; les festes patronals del pobles han d'esdevenir, com més aviat millor, en festes majors o d'estiu per poder albergar totes les sensibilitats ideològiques, de credo religiós i de tendència o opció social. Al que fos antic Benaduf s'han pegat passos en aquest sentit, però a totes llums insuficients.

Les festes d'enguany han tingut bastants més encerts que no en anteriors edicions, però encara estan lluny d'aconseguir el grau òptim de bondat social al que han d'aspirar d'ara endavant.

Durant aquesta legislatura i més prompte que tard, les festes de Benaduf, actual Villar del Arzobispo han de desenvolupar un model participat i participatiu, amb baixos pressupostos i sense deixar de configurar els moments més importants en la vida d'un poble. Però des d'aquest punt fins a haver d'invertir més de 120.000 euros en pólvora, conjunts de música revetlles i festivals, hi ha massa tros.

A aquest poble de la comarca dels Serrans hi ha més de 200 persones aturades, un percentatge de la població que no veu una aguileta per poder sobreviure i ha de tirar mà de la caritat parroquial i de la solidaritat de la Creu Roja per poder tirar endavant. Aquesta gent no viu les festes de la mateixa manera que la resta dels seus conciutadans i li deu doldre molt saber que en 10 dies s'han invertit més de 20 milions de les antigues pessetes per fer festa.

No ens para bé com a societat i, els propers anys, no ens podem permetre aquest dispendi mentre el volum de persones aturades i de famílies que viuen de la caritat no es reduïsca. Per damunt de la festa han d'estar les persones i un poble que sols pensa en disparar traques, passejar sants o promocionar el maltractament animal, està abocat a tornar a repetir la història. Ja no estem per tornar a viure allò que fa anys vam oblidar. Festa sí, però amb sentit social i amb trellat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà