Vallès Oriental

ENTREVISTA

“Vam trobar un projecte d’un ajuntament faraònic”

Joan Galiano diu que cal invertir en un nou pavelló i en les urbanitzacions

Joan Galiano és el nou alcalde de Bigues i RIells per ERC. Els republicans van ser la força més votada a les municipals del mes de maig i van teixir un acord de govern amb el PSC i Bigues i Riells Sí que es Pot.

S’esperaven triplicar els vots?
És el que ens havíem marcat com a objectiu. Veníem d’una tendència positiva per part del partit i havíem fet una molt bona feina a l’oposició. Potser no esperàvem tenir l’alcaldia, però sí treure més de 1.000 vots.

Per què no van pactar amb CiU?
CiU va ser el clar perdedor, ja que va perdre 700 vots. Durant els quatre anys anteriors ells tenien una majoria àmplia, però tampoc van interessar-se per incorporar el regidor d’ERC i tenir una majoria més clara.

El problema es diu Joan Vila?
Sí. No ens vèiem treballant amb una persona que pren decisions de forma unilateral. Vam obrir els braços a totes les forces, inclosa CDC, però només acceptaven si compartíem l’alcaldia.

Què estan aportant els socis de govern, PSC i BiRSíP?
La dinàmica de treball és bona. Cada un té la seva parcel·la i els objectius que ens havíem proposat en aquests primers 90 dies s’estan complint pràcticament tots. El PSC està aportant experiència i BirSip, ens estan ajudant molt en comerç, cultura i comunicació. Tenen pràcticament un horari de cent per cent de dedicació a l’Ajuntament.

Quines conseqüències tindrà la sentència que anul·la l’ampliació de la pedrera?
De moment esperarem els recursos de cassació. Després serà el moment de prendre les decisions. Un cop més la justícia ens va donar la raó al grup de veïns i a ERC, que ens vam quedar defensant aquest contenciós. El moviment veïnal que es va fer en aquell moment va donar els seus fruits.

N’han parlat amb l’empresa Clapé?
Ni ell ni ningú del seu gabinet d’advocats s’ha posat en contacte amb nosaltres.

I no temen que l’empresa pugui exigir una compensació econòmica?
Si el jutge determina que s’ha de tornar a la fase inicial s’haurà d’actuar amb relació a la fase inicial. Indemnitzar per un terreny que no és urbanitzable és molt més econòmic que haver d’indemnitzar per una pedrera d’un munt d’hectàrees.

L’empresa d’aigua, Sorea, diu que hi ha un desequilibri econòmic de la concessió. Què faran per evitar l’augment de les tarifes?
D’entrada, que Sorea faci un pla d’actuació per millorar la xarxa d’aigua. I segon, que aquest desequilibri que està justificant en el seu pressupost quedi repercutit en la factura dels veïns per altres coses perquè creiem que el servei de Sorea és insuficient i no és l’adequat. La problemàtica del municipi ja la coneixien el 2001 quan van agafar la concessió. La xarxa d’aigües de Bigues i Riells és exactament igual que l’any 2001. Nosaltres també creiem que hi ha un desequilibri per part de Sorea en les actuacions que ha fet en aquest municipi.

Sorea diu que li deuen 800.000 euros.
Ells volen que incrementem la factura dels veïns i que es vagi pagant. No hi estem disposats si no ens justifiquen quines són les inversions. El problema d’aquestes empreses és que et diuen que han fet tantes inversions i et presenten factures amb el seu preu, el seu material i les seves gestions. Creiem que això no funciona així; i ara, per culpa de Sorea, l’empresa de l’enllumenat ho està passant malament amb nosaltres perquè hi estem molt a sobre. No volem un altre cas Sorea.

Quan estaven a l’oposició van denunciar una dotzena de punts on s’abocaven aigües residuals als torrents. Què estan fent?
Parlarem amb l’ACA aquest setembre i són ells qui ens diran per on hem de començar. La Vall Blanca aboca directament a torrent i Racó del Bosc no té una xarxa estructural de sanejament i segurament és per aquí on començarem, però seran els tècnics de l’ACA els que ens ho diguin.

La Diputació comprarà Sant Miquel del Fai. Com hauria de ser la gestió?
Farem una sèrie de propostes per potenciar l’entorn de Sant Miquel. Per nosaltres és vital que aquest espai potenciï el nucli de Riells i fins i tot que doni la possibilitat de crear una escola d’oficis relacionats, com guies turístics, per exemple. Els tres municipis hauríem de fer un projecte conjunt i fer-ne l’explotació amb la Diputació tutelant els projectes. S’haurà de veure quines intencions tenen Sant Feliu i Sant Quirze. Entenem que ha de ser un espai perquè la gent d’aquí ho gaudeixi, però sobretot per atreure molt turisme, evidentment de Barcelona. Busquem un projecte amb algun autobús directe des de Barcelona i potenciar també el camí de Riells a Sant Miquel.

Es concediria a una empresa privada?
De fet, ara mateix està així. Des que hem entrat a l’Ajuntament volem tenir una reunió amb l’empresa que ho gestiona i ens ha estat impossible. És una empresa que hauria d’estar il·lusionada per escoltar les propostes que podem aportar des dels ajuntaments, però crec que la gestió que fan no és adequada perquè el més normal és que es posin les facilitats per parlar-ne i fins ara no ha estat així.

Van criticar l’acomiadament d’un treballador municipal en el darrer mandat. Com ho han resolt?
Quan vam arribar a l’alcaldia vam trobar sobre la taula aquesta problemàtica: o bé indemnitzar o bé readmetre el treballador. Vam parlar amb els serveis tècnics de l’Ajuntament i sobre la base dels informes favorables que els serveis tècnics havien lliurat a l’equip de govern anterior, vam decidir readmetre’l. Ens va sobtar que tots els informes eren contraris a l’acomiadament, i ens va sobtar encara més la decisió de l’exalcalde, Joan Vila, per indemnitzar-lo quan era més barat readmetre’l.

Joan Vila va dir que hi havia més de quatre milions d’euros als comptes de l’Ajuntament. Els han trobat?
No. Jugar amb els números és molt fàcil. El municipi genera cada any dos milions i mig de superàvit per la pressió fiscal i aquest diners s’haurien d’haver invertit a arreglar les urbanitzacions, ja que moltes d’elles estan mancades de serveis bàsics, i en un nou pavelló. Per contra, ens hem trobat amb un projecte faraònic com el del nou ajuntament en què s’estava fent calaix per tirar-lo endavant amb diners només de l’Ajuntament. Els diners no s’han de gestionar així. Ara mateix tenim cinc milions de deute heretat d’anys anteriors. Cal invertir en necessitats reals. Cal una tercera pista poliesportiva, millorar les urbanitzacions i acabar la sala polivalent del Centre Cívic.

Quines urbanitzacions estan pitjor?
Can Traver, Castell de Montbui i Can Castanyer, a Riells. Tenen molts carrers sense asfaltar i no tenen serveis bàsics. S’havia fet un càlcul i arreglar per complet la urbanització del Castell de Montbui costaria uns 14 milions d’euros. És evident que ara mateix el que no podem fer tampoc és fer pagar als veïns uns errors que vénen de lluny. Però hem de donar una resposta. Farem plans parcials petits per avançar de mica en mica. Ho farem amb subvencions i evitarem al màxim que ho hagin de pagar els veïns.

L’ARSAL diu que una entitat municipal descentralitzada no pot tenir personalitat jurídica. Què faran a Riells?
Volem dotar Riells amb totes les eines possibles. Amb la llei actual, l’última paraula sempre la tindria l’Ajuntament, però hem decidit iniciar el procés perquè l’ARSAL té els dies comptats. El nou govern espanyol la tirarà enrere.

De moment, tenen el Consell de Poble.
Ara hi hem entrat i hi estem representats tots els partits del municipi. Li hem donat l’entitat que es mereix i permetrem la participació de tothom qui ho vulgui, ja que ens vam trobar amb uns límits pel que fa a la participació que no enteníem.

A Riells, un dels problemes han estat les esquerdes en moltes cases.
És un problema seriós. És cert que la sorra argilosa tan peculiar de la zona n’és un dels principals motius, però no podem oblidar l’activitat extractiva de la pedrera, on no fa gaire feien detonacions per treure terra que de ben segur no han ajudat a fer que el terreny es consolidés. S’estan fent encara uns estudis i quan acabin esperarem els resultats. Esperem que s’acabin a final d’any.

Els alumnes de Riells o del Racó del Bosc que van a l’institut encara han de fer transbord al bus?
Sí, però el que volem fer és que el transport escolar, no només faci el trasllat dels nens que van a les escoles del municipi, sinó que faci dues voltes i una hora abans porti també els de l’institut. Ho hem d’acabar de treballar, però es finançaria entre el Consell Comarcal, els usuaris i l’Ajuntament.

Els preocupa la seguretat a la carretera?
Tenim quatre trams llargs de carreteres, i una que passa pel centre urbà. En el cas de la carretera que va de la Parada al centre de Riells, creiem que s’hauria de dotar d’una vorera fins a la Parada que enllaci amb un futur passeig fluvial. Així es podria anar caminant de Bigues a Riells. L’actuació prioritària, però, és fer alguna modificació a la rotonda que ha fet la Diputació a l’entrada del poble per on passen uns 5.000 cotxes diaris. No estem satisfets; ens van dir que feien les obres perquè era perillosa, però ara resulta que ho és una mica més. També volem millorar la sortida de Riells a la carretera principal. I al Rieral el que farem és limitar a 30 per hora la velocitat que fins ara, en alguns trams, és de 50.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT