Societat

Un referèndum d'autodeterminació no és il.legal a l'Estat francès

El Tribunal desestima la queixa de l'Estat contra una associació que vol promoure una consulta d'autodeterminació a la Catalunya Nord

El Comitè per l'autodeterminació de la Catalunya Nord “no és il.legal i no atempta a l'ordre republicà de l'Estat francès”, segons el Tribunal de Gran instància de Perpinyà en data d'ahir dijous. Aquest comitè, creat al 2014, té com objecte d'organitzar a Catalunya-Nord un referèndum a una data que hauria de coincidir amb la d'una consulta per la independència a Catalunya-Sud.

Denunciat per la prefectura en nom de l'Estat, per «atemptar a la integritat del territori i a la seguretat nacional de l'Estat francès», l'associació no serà dissolta perquè el tribunal s'ha declarat incompetent, indicant que « la consulta que havia de ser organitzada és una manifestació de la llibertat d'expressió i que el comitè no crida al desmantellament del poder republicà».

L'Estat, el perdedor, haurà de pagar les despeses del judici de 1500€. Ara, per tal de dissoldre l'associació, l'única possibilitat és una decisió estatal que requereix primer ser presentada al Consell de ministres a París. Mentrestant, el comitè continua pensant a organitzar el referèndum amb mirada cap al Principat pel que fa la data i ja hauria rebut uns 300.000€ en donacions de Catalunya-Sud i Escòcia.

L'associació, d'una trentena de membres, va ser creada l'any 2014 pel professor d'economia Robert Casanovas, professor al Liceu Aragó i a la Universitat de Perpinyà. L'existència d'aquest comitè i la voluntat d'organitzar un referèndum ha agafat per sorpresa les entitats que, de fa anys, organitzen les mobilitzacions catalanistes a la Catalunya Nord, com l'ANC, la Federació d'entitats, el Casal de Perpinyà i els partits polítics catalanistes. “No sabíem res d'aquest referèndum fantasma”, afirmen a la sectorial nord-catalana de l'ANC.

Tampoc són personatges coneguts els altres membres del comitè, exceptuant l'advocat i antic diputat pels Verds, Jean Codognès. A la Federació d'entitats (que agrupa gairebé un centenar d'associacions nord-catalanes) asseguren que ni l'exdiputat ni el president del comitè i també jurista, Robert Casanovas mai han participat en l'organització dels actes multitudinaris com la Via Catalana i la Via del nord que en els darrers anys han mobilitzat milers de nord-catalans. Els partits catalanistes tampoc han demostrat molt d'afany per col.laborar amb aquesta iniciativa que els hi sembla poc transparent.

Robert Casanovas

El peculiar president d'aquest Comitè per a l'Autodeterminació de la Catalunya Nord, Robert Casanovas, s'ha significat per utilitzar sovint els tribunals. Va denunciar el banc Dexia al 2009 per “defecte d'informació” i per haver perdut gairebé 700.000€ en una operació de compra-venda de 113 390 accions d'aquesta societat bancària franco-belga, el títol de la qual es va esfondrar passant de 15,67€ a 1,21€ en un any. Es diu de Casanovas que és un especialista del contenciós administratiu i que és a l'origen de centenars de procediments, sovint amb resultat positiu, i en tots els àmbits fins a les altes autoritats de l'Estat.

Robert Casanovas, nascut l'any 1959 a Perpinyà de família rossellonesa, és titular d'un doctorat en dret internacional i seria expert prop de l'UE i la FAO. A tall d'exemple de la seva singularitat, podem explicar que va publicar,el 1992, un llibre Justice et pouvoir, un cas pratique, l'Affaire de l'Observatoire sobre el fals atemptat contra François Mitterrand. Antic funcionari civil dels serveis secrets francesos de la Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE) va guanyar un plet contra el ministeri de la Defensa, l'any 2002, per acomiadament improcedent. Al 1987 va ser anomenat cap dels bombers de la ciutat de Nancy a l'est francès i cessat un any després per «incompetència» per les autoritats departamentals i regionals. Van seguir un seguit de judicis que van acabar fins a la jurisdicció internacional dels Drets humans.

Al 2011, va demanar l'anulació de l'anomenament d'Arno Klarsfeld (fill del caçador de nazis Serge Klarsfeld) com a conseller d'Estat pel llavors president Sarkozy. El Consell d'Estat no hi va accedir.

Robert Casanovas és maçó, membre del Grand-Orient de France, llotja l'Athénée Social de Perpinyà. Més recentment, al concurs artístic entre 14 artistes per substituir a París l'estàtua d'Aragó - fosa pels alemanys el 1942-, s'ha pronunciat a favor de Marc-André 2 Figueres, titllant-lo del «més gran artista català contemporani».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia