Societat

Visites per conèixer la pròpia ciutat

Les rutes guiades programades per la Santa Creu de Figueres es consoliden

La de la Guerra Civil es repeteix per la forta demanda

“Figueres va ser la segona ciutat de Catalunya més bombardejada de Catalunya”, diu Nik Duserm per començar la seva explicació. Podria ser l'inici d'una conferència en una obscura sala de biblioteca, però és al carrer, és una de les activitats programades en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres, i té èxit. Queda demostrat que per fires la gent no busca només gresca i disbauxa: el dia 3 de maig s'havien programat dues rutes, La Figueres de Dalí (quatre visites que s'han omplert totes) i La Guerra Civil a Figueres (amb una sessió de matí i una de tarda). La Guerra Civil a Figueres podria semblar una temàtica menys amena que la del pintor surrealista, però ha tingut tant d'èxit que es faran dues visites suplementàries demà, dissabte, per a la gent que no ha cabut a les dues visites inicials, i l'Oficina de Turisme s'està plantejant tornar-ho a proposar per Sant Pere.

Una trentena de persones seguien aquest dimarts passat la visita La Guerra Civil a Figueres; a cada parada es forma una pinya entorn del guia per veure més bé les fotos d'època que ensenya i que permeten comprovar com ha canviat la ciutat. I és que, encertadament, Nik Duserm no ha concebut la visita exclusivament sobre un recull de dades de morts i bombes –que hi van ser i ho explica–, sinó que ho aprofita per ensenyar als visitants a mirar la ciutat amb uns altres ulls. Sortint des de l'antic escorxador, mirant la foto antiga i girant el cap, queda clar que allà a prop hi havia una església que ha desaparegut. A la plaça de la Palmera, els que no som figuerencs de soca-rel també aprenem que la palmera original no era on és ara i que la van canviar de lloc precisament aquells anys de guerra.

A davant de l'antiga biblioteca (avui l'arxiu municipal), Duserm explica el paper d'Adela Riera, la bibliotecària que va haver de defensar els seus llibres dels qui en volien fer una tria gens objectiva (i que van ser a tots els bàndols). Continuem cap a l'ajuntament, l'església, arrasada i reconstruïda, i anem fent història escoltant les anècdotes i els fets que explica el guia passant per la Rambla i cap a la plaça de Catalunya, on un bombardeig va destruir l'antic hospital. La visita acaba a la plaça del Gra amb la visita de l'únic refugi al qual avui es té accés, entre els quinze que tenia la ciutat. Els figuerencs o visitants que s'han apuntat agraeixen la feina del guia; avui han fet fires, han fet ciutat, han après coses sobre la història dels carrers on possiblement passen cada dia sense pensar que trepitgen història a cada pas. Un dia rodó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona