Societat

SOCIETAT

Nou ciutats s'uneixen per defensar la diversitat sexual

La Xarxa de Municipis LGTBI a Catalunya neix per posar en comú accions per visualitzar el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals

Volen desplegar la llei contra l'homofòbia

Cerdanyola del Vallès, Sabadell, Terrassa, Santa Coloma de Gramenet, Ripollet, Montcada i Reixac, Barberà del Vallès, Berga i Sant Quirze del Vallès s'han unit per crear la Xarxa de Municipis LGTBI (persones lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals), una iniciativa pionera a Catalunya que pretén, com explica la regidora de Drets Civils de Cerdanyola, Elvi Vila, “sumar esforços per visualitzar el col·lectiu i implantar la llei aprovada pel Parlament l'any 2014” per lluitar contra l'homofòbia, la lesbofòbia, la transfòbia, la intersexofòbia i la bifòbia. En aquest sentit, l'edil destacava ahir el paper que tenen les ciutats a l'hora d'implantar una norma que defensa els drets del col·lectiu, però lamentava que encara no s'hagi desplegat de forma efectiva ni tingui pressupost assignat.

La proposta, que està oberta a la participació d'altres ciutats de tot Catalunya, va començar a gestar-se ara fa uns sis mesos, segons Vila, en el marc de treball de tota una sèrie de nous consistoris que han apostat per fer visibles les polítiques LGTBI. A través de la xarxa, que ahir va presentar-se en societat coincidint amb el dia de celebració de l'Orgull LGTBI, els municipis volen “sumar aliances i esforços” per coordinar i compartir projectes perquè, com deia Vila, està comprovat que “junts tenim més força”. En aquest sentit, la xarxa municipalista té el suport de la Diputació de Barcelona, de la Generalitat i del món universitari.

En l'acte de presentació al Museu d'Art de Cerdanyola ahir, en què es va donar a conèixer el manifest de la xarxa, hi van participar els alcaldes de Cerdanyola, Ripollet, Sabadell i Terrassa i les alcaldesses de Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac, a més de representants de la Diputació, la Generalitat i del teixit associatiu. Carles Escolà, batlle que feia d'amfitrió de la trobada, va destacar que les polítiques LGTBI no són sectorials sinó centrals per als municipis, mentre que la directora general d'Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, va demanar als consistoris que s'impliquin en el desplegament de la llei perquè és una norma que pertany a tot el país. En el manifest llegit ahir pels diferents representants polítics, els consistoris que impulsen la xarxa es comprometen a treballar per garantir el respecte i la igualtat i per impulsar polítiques que defensin el dret de la ciutadania a la lliure expressió de la seva diversitat afectiva, sexual i identitària.

Osona, la primera comarca amb un pla

Des d'Alpens fins a Viladrau, els 50 municipis que hi ha a Osona ja disposen d'un pla marc comarcal –pioner a tot Catalunya– per promoure la igualtat per raó d'orientació sexual i identitat de gènere. A partir de l'aprovació que avui se'n farà al ple del Consell Comarcal, els ajuntaments l'hauran de ratificar i aplicar-lo en els propers quatre anys. El document marc, presentat aquest dilluns, l'ha elaborat el Grup d'Estudis de Gènere de la UVic-UCC. “No volíem que fos molt exhaustiu, sinó que fos realista i avaluable”, afirma Gerard Coll-Plana, professor investigador de la UViC-UCC i director del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Trobada de la Comissió de relacions entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS