Administracions

generalitat

menors

La Generalitat busca famílies per acollir uns 580 menors

La campanya de foment de l’acolliment multiplica per vuit el nombre de famílies interessades a viure l’experiència

Badalona inicia la Setmana de l’Acolliment Familiar, amb activitats i punts d’informació

El govern català no cessa en la voluntat d’anar sumant famílies disposades a acollir a casa seva un menor tutelat per la Generalitat. Actualment, hi ha uns 580 menors que esperen en centres per rebre una trucada que els permeti viure en família, uns 500 dels quals tenen entre 7 i 17 anys. Entre 0 i 6 anys, hi ha actualment uns 80 menors en llista d’espera. La Generalitat s’ha fixat com a objectiu prioritari que en aquesta franja, la dels més menuts, no hi hagi cap nen o nena vivint en un centre de protecció.

Totes aquestes dades es van fer públiques ahir a Badalona, durant la signatura d’un conveni per a la promoció de l’acolliment familiar en aquesta ciutat, signat entre la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater. I és que Badalona és un dels vuit municipis catalans que la Generalitat ha fixat com a “prioritaris” per divulgar la cultura de l’acolliment. Els altres són Barcelona, Mataró, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Vicenç dels Horts i Sant Boi de Llobregat. Són els municipis on, segons va especificar Dolors Bassa, hi ha més nens esperant per ser acollits.

Badalona és, a més a més, la ciutat escollida aquest any per celebrar la segona Setmana de l’Acolliment Familiar. La primera edició va tenir lloc l’any passat, a Sabadell. Aquesta iniciativa és una de les mesures promogudes per l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) per augmentar el nombre de famílies que obrin les portes de la seva llar als menors que ho necessiten. A Badalona, aquests dies s’han programat diverses activitats i durant tota la setmana hi haurà parades informatives a les places de la Vila, de Pompeu Fabra i d’Antònia Boada. L’elecció de Bufalà i del centre per intensificar la campanya no és casual. Segons la directora de l’ICAA, Agnès Russiñol, aquests són els barris de la ciutat que tenen més famílies acollidores.

Pel que fa a les activitats programades, l’alcaldessa Dolors Sabater va detallar que aquesta tarda es pintarà un mural en favor de l’acolliment a l’escola Can Barriga, dijous s’ha previst una xerrada informativa al centre cívic Dalt la Vila i divendres es podrà presenciar l’obra de teatre Dos familias, al Museu de Badalona. A més, el ple municipal d’aquesta tarda té previst aprovar una declaració institucional.

El novembre de l’any passat, la Generalitat va engegar una important campanya per fomentar l’acolliment, sobretot dels nens i nenes d’entre 0 i 6 anys. “Una de les prioritats del nostre departament és la protecció dels infants”, va subratllar la consellera de JxSí. A Catalunya hi ha actualment unes 600 famílies acollidores, que estan tenint cura d’un miler de menors.

LA XIFRA

80
menors
d’entre 0 i 6 anys esperen en centres de protecció per ser acollits per famílies catalanes.

LA FRASE

Amb aquesta campanya, perseguim promoure la cultura de l’acolliment entre els badalonins
Dolors Sabater
alcaldessa de badalona

Més suport econòmic a les famílies

Els menors que són acollits per les famílies o que estan en espera de ser reclamats poden tenir unes necessitats específiques que s’han d’avaluar en cada cas concret. Per tal que l’acolliment no sigui una càrrega econòmica inassumible per a les famílies, la Generalitat ha aprovat un pla dotat amb 1,7 milions d’euros que serveix per cobrir algunes prestacions que fins ara no quedaven cobertes. En tot cas, les famílies acollidores ja reben un suport econòmic mensual, mínim, d’entre 300 i 350 euros mensuals, als quals se sumen els complements, que van en funció de cada menor. Recentment s’hi ha afegit un complement “respir”, de 60 euros al mes.

Les famílies que volen acollir un menor i superen el test d’idoneïtat també reben formació prèvia. Pel que fa al temps d’acollida, hi ha casos en què no superen els sis mesos i d’altres en què, com va explicar la directora de l’ICAA, Agnès Russiñol, “se sap quan l’infant arriba a la família, però no pas quan en marxarà”. S’han donat situacions en què el beneficiat viu en una mateixa llar fins que assoleix la majoria d’edat. On no acaba l’acollida és amb l’adopció del menor. A Catalunya hi ha llista d’espera per adoptar, però falten famílies per acollir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona