Administracions

Segrià

Conflicte pels límits catalans amb l'Aragó

Almacelles, Altorricó i Tamarit fa trenta anys que discuteixen per desenes d'hectàrees

La nova senyalització de l'autovia d'Osca ha fet ressorgir el litigi

Uns apel·len a Jaume II i uns altres a l'Institut Geogràfic estatal

No hi ha manera que entre catalans i aragonesos tanquem conflictes, i els que sorgeixen tenen el mal costum d'enquistar-se durant anys. El litigi per l'art sacre, l'atenció sanitària, l'ús del català i, ara, els límits territorials.

Fa trenta anys que els municipis d'Almacelles (Segrià), Altorricó i Tamarit de Llitera (Franja de Ponent) es disputen uns terrenys, i la darrera espurna l'ha encès el Ministeri de Foment, que ha retirat els senyals de la nova autovia d'Osca, l'A-22, en què s'informava els conductors dels límits entre les dues comunitats. Sembla que Foment no té clar on els ha de posar i, segons l'alcalde d'Almacelles, Josep Ibarz, la falta d'indicadors es deu a la pressió d'algun alcalde aragonès.

L'alcalde català afirma que l'Institut Geogràfic estatal deixa ben clar des de 1925 els límits, que es fixen al riu Clamor. Ibarz, però, afegeix que l'any 1945, aprofitant la canalització d'aquest rierol, part d'aquestes terres es van assecar i alguns pagesos aragonesos les van comprar i conrear. Per tant, ara diuen que pertanyen a la comunitat veïna. Els aragonesos, per la seva banda, reivindiquen uns límits que el 1300 hauria fixat Jaume II.

Ibarz afirma que “els aragonesos han envaït terres lleidatanes”. Està disposat a anar als tribunals i ja ha demanat el suport d'altres institucions, atès que assegura que el litigi afectaria unes 1.000 hectàrees, la majoria d'Almacelles, però també de Lleida, Alguaire, Almenar i Gimenells. A més, per acabar-ho d'arreglar, els cadastres catalans i aragonesos no quadren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona