Administracions

El Moianès demana celeritat per ser comarca i no perdre el consorci

Els alcaldes de la subcomarca del Moianès es troben amb la vicepresidenta del govern

Ortega els proposa fer una consulta ciutadana sobre el tema

Els deu alcaldes dels municipis d'Osona, el Vallès Oriental i el Bages que impulsen des de fa anys la creació de la comarca del Moianès es van reunir divendres a la tarda amb la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, en una trobada a Granera, el Vallès Oriental.

La trobada va servir per verbalitzar la intenció que des del Departament de Governació s'havia deixat caure a principi d'agost. Ortega va proposar a la desena de batlles fer una consulta ciutadana per “legitimar encara més” el fet de voler ser comarca. La vicepresidenta va insistir en el fet que no havia vingut a “imposar res” i que, amb “respecte per l'autonomia local”, volia plantejar aquesta opció perquè “és conscient que cada vegada els ciutadans tenen més interès a participar en les decisions públiques”. Va afegir que si s'arribés a fer aquesta consulta popular “seria una mostra de l'expressió pel dret a decidir en l'àmbit local”, fent referència a la utilitat que podria tenir la llei de consultes més enllà del 9-N.

Els alcaldes de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d'Oló van rebre la proposta amb certa fredor, ja que la trobada no va desgranar detalls de com podria fer-se aquesta consulta. Tots ells coincideixen a reclamar celeritat per aprovar la llei que els ha de permetre ésser comarca.

Les presses vénen donades pel fet que la nova llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local del PP obliga a adscriure tots els consorcis en un municipi abans del 31 de desembre d'enguany. En el cas del Moianès seria a Moià, que és el poble que té més habitants. Els alcaldes alerten, però, que això significaria perdre un model que funciona des de fa 20 anys. Alhora insisteixen en el fet que fa dos anys que tenen enllestits tots els tràmits per esdevenir comarca i que tan sols falta l'últim pas per aprovar-ho, que és portar la proposta a votació al Parlament. Asseguren que fer la consulta ciutadana només serviria per allargar el procés. D'altra banda, la vicepresidenta va assegurar que una de les solucions seria adscriure el Consorci del Moianès a la Diputació de Barcelona per garantir la continuïtat del seu funcionament.

El president del Consorci i alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va explicar que no veu la consulta com a “part necessària per crear la comarca sinó com a complement” perquè la llei de creació de comarques no preveu els referèndums i va insistir en el fet de “complir l'expedient administratiu” que fa dos anys es va finalitzar i que està a punt per ser aprovat pel Parlament.

En la reunió de divendres a Granera no es va prendre cap decisió. Simplement es va deixar la proposta de la consulta ciutadana damunt de la taula. A partir d'ara des del govern es continuaran fent reunions amb els alcaldes dels deu municipis del Consorci del Moianès per valorar aquesta opció.

LA DATA

31.12.14
és quan acaba el termini per adscriure els consorcis en un municipi, tal com dicta la LRSAL del PP.

LA FRASE

La consulta seria una mostra de l'expressió pel dret a decidir en l'àmbit local
Joana Ortega
Vicepresidenta del Govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona