Administracions

Osor guanya el litigi sobre els termes a Susqueda

El 30 de juliol del 2015 la Comissió de Delimitació Territorial va acordar validar l'acta de delimitació i amollonament dels termes que recollia que el tram en disputa pertanyia a Osor

Una resolució publicada al DOGC el 18 de febrer, ha posat fi a la batalla que mantenien Osor i Susqueda sobre la delimitació dels termes municipals. Dues actes cadastrals del 1927 havien aixecat polèmica, ja que si bé la del 12 de maig recollia que el límit entre Susqueda i Osor partia per la meitat el santuari de Nostra Senyora del Coll, la qual cosa provocava que l'església i la rectoria quedessin a la part d'Osor i l'hostatgeria, a la de Susqueda, uns documents de l'institut cartogràfic (full 333, carpeta 4) signats pel topògraf Rafael Rodríguez Merino el 7 de novembre puntualitzaven que tot el santuari, a més d'alguna casa adjacent, com la Casa Nova del Coll, pertanyien a aquest darrer municipi.

En la resolució del Departament de Governació es recull que el 14 de novembre del 2008 Osor va iniciar l'expedient. Susqueda ho va fer el 8 de maig del 2011. El 24 de gener del 2011, el 21 de març i el 10 d'octubre del 2012, el 7 de març i l'11 d'abril del 2013, les dues comissions municipals i els tècnics de la Generalitat van dur a terme les operacions de delimitació. Tot i la bona entesa mostrada per les dues parts, es van mantenir les diferències fins que, després d'analitzar les propostes dels dos consistoris, el 30 de juliol del 2015, la Comissió de Delimitació Territorial va acordar validar l'acta de delimitació i amollonament dels termes del 12 de maig del 1927, en la qual es recull que el tram en desacord pertany al municipi d'Osor.

Després de conèixer la notícia, l'equip de govern de Susqueda assegura que, ara per ara, no pensa presentar recurs, però ha mostrat una certa perplexitat pel fet que la Generalitat desestimés la segona acta, del 28 de juliol del 1927, que els dona la raó, i remarca: “Des de Susqueda es donen molts de serveis a la zona en litigi, que està un pèl abandonada per Osor, i és per això que creiem què la nostra reivindicació era molt justa.”

Tot el contrari del que pensen a Osor. Tant l'actual alcalde, Joan Pla, com l'anterior, Isidre Font, que va ser qui va impulsar la recerca per defensar la seves posicions, tenen molt clar que històricament l'ermita del Coll pertanyia a Osor: “En tot cas –assenyala l'alcalde actual– ara caldrà legalitzar part de les obres que es varen fer a la rectoria sense tenir en compte l'Ajuntament d'Osor. La resolució aprovada estableix que el terme passa pel carener de la rectoria dividint l'edifici en dues parts.”

LA DATA

12.05.1927
És l'acta
que recull que el límit entre Susqueda i Osor partia per la meitat el santuari de Nostra Senyora del Coll.
18.02.2016
Una resolució
del Departament de Governació posa fi a la batalla legal sobre la delimitació de termes.

LA FRASE

La resolució aprovada estableix que el terme passa pel carener de la rectoria del Coll
Joan Pla
Alcalde d'Osor


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia