Administracions

municipal

Sous polèmics en el govern de Bell-lloc durant vuit anys

El jutge admet la denúncia de la fiscalia contra l'exalcalde Ramon Cònsola i nou regidors de CiU i ERC per malversació de fons i prevaricació

La secretària va avisar-los de la il·legalitat, segons la fiscalia

El jutjat d'instrucció número 2 de Lleida ha admès a tràmit una denúncia de la fiscalia de Lleida contra l'exalcalde de Bell-lloc d'Urgell Ramon Cònsola (CiU) i nou exregidors pels presumptes delictes de prevaricació i malversació de fons públics. Els fets, investigats per la fiscalia aquesta primavera arran de la denúncia anònima d'un veí, tenen a veure amb el pagament de quantitats fixes mensuals als regidors del govern, entre els anys 2007 i 2015. En aquestes dues legislatures, set regidors de CiU i dos d'ERC, al govern, rebien entre 300 i 500 euros fixes al mes, i Ramon Cònsola, vora 1.000 euros.

L'exalcalde i actualment regidor a l'oposició va parlar ahir amb aquest diari: “ Ens acusen de lladres, però sols vam fixar retribucions, com fan molts altres ajuntaments, basant-nos en les àrees de dedicació. Ningú no ens va dir que ho fèiem malament: jo sóc pagès i no advocat.” I hi va afegir: “Quan vam entrar a l'Ajuntament estava en bancarrota i hem executat sis milions en inversions i hem deixat el govern amb 190.000 euros al calaix. Si fins i tot ens pagàvem nosaltres el telèfon!” Cònsola afirma que les retribucions s'han declarat anualment a Hisenda i que eren incloses en “cadascun dels pressupostos municipals i autoritzades”. “La transparència ha estat total!”, afirma.

De la seva banda, el fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, va explicar ahir que han tirat endavant la denúncia perquè “existències suficients indicis[de delicte]” i després d'escoltar la declaració dels ara acusats. “Cobraven un fix, en lloc d'una quantitat variable per assistències als plens. Algú dirà que és el mateix, però a la llarga no representa la mateix quantitat.”

La fiscalia també remarca que, en el cas de Cònsola, podria ser incompatible el cobrament de dos sous provinents del sector públic. El 2011, Cònsola va ser nomenat director del complex La Caparrella de la Diputació de Lleida.

La fiscalia també els acusa de prevaricació perquè “la secretària va informar-los, abans de l'aprovació al ple municipal, que les retribucions no s'ajustaven a la llei”. Durant aquests vuit anys, regidors i alcalde haurien cobrat vora 284.000 euros en total. Boné afirma: “S'han detectat més casos com aquests en altres ajuntaments, però s'ha constatat que eren errades quan un alcalde arribava al govern i no sabia com funcionava, però s'han corregit i retornat els diners.” En aquest cas, “la quantitat és alta, perquè supera els 200.000 euros, i després de cinc mesos d'investigació aquí ningú no ha fet cap pas endavant per retornar-los”.

Ara és en mans del jutge fixar la data de les declaracions dels acusats, que podria ser en les pròximes setmanes.

LA XIFRA

284.000
euros
haurien percebut irregularment els nou regidors i l'alcalde de Bell-lloc entre el 2007 i el 2015.

LA FRASE

Ningú no ens va dir que ho fèiem malament. Sóc pagès i no advocat
Ramon Cònsola
EXALCALDE DE BELL-LLOC I ACTUAL REGIDOR a l'oposició

LA FRASE

Després de cinc mesos d'investigació, ningú no ha fet el pas de retornar els diners
Juan Boné
FISCAL EN CAP DE LLEIDA

“Vam canviar el sistema tot just entrar al govern”

L'actual alcalde de Bell-lloc, Carles Palau, assegura que ara les retribucions s'ajusten a la legalitat. “En la primera reunió amb la secretària, ens va dir que sols es podien pagar les assistències a plens o retribucions per dedicacions parcials i vam canviar l'anterior sistema.” Ara tenen retribució parcial l'alcalde i el regidor de Festes. L'actual govern està en minoria i pertany a BM-AM, la fórmula utilitzada per ERC per presentar-se a les eleccions municipals juntament amb independents. De fet, la llista que ara governa és completament nova i “sols hi ha un afiliat d'Esquerra, no queda ningú de l'anterior etapa”, diu l'ara alcalde.

El govern no vol fer valoracions sobre la denúncia: “Respectem el procediment judicial. Esperarem a la sentència o a l'arxivament de la querella per valorar-ho. L'única cosa que volem ara és que retorni la tranquil·litat al poble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona