Medi ambient

economia

agricultura

La producció d'arròs caurà un 10% al Delta pel canvi climàtic

Un estudi de l'IRTA prediu l'impacte de la pujada del nivell del mar, que serà entre 73 centímetres i 1,8 metres

El sector arrosser reclama que l'administració prengui mesures per combatre l'enfonsament i la regressió

La productivitat del cultiu d'arròs al delta de l'Ebre disminuirà un 10% a final de segle per la pujada del nivell del mar, que es produirà a causa de l'escalfament global del planeta. Així ho preveu l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de Sant Carles de la Ràpita, que ha creat un model per calcular l'impacte del canvi climàtic a través d'un programa finançat per la Unió Europea, el projecte Rises. I aquesta situació, que es doni amb una probabilitat del 66% segons els investigadors, implicaria una pujada del nivell del mar de 73 centímetres.

En canvi, en un escenari més pessimista els tècnics de l'IRTA estimen que l'elevació del nivell del mar seria d'1,8 metres i les pèrdues de producció d'arròs s'enfilarien fins al 30% al Delta. En aquest cas, els investigadors alerten que el cultiu d'arròs deixaria de ser viable a final de segle tot i que es mantinguessin els ajuts econòmics de la Unió Europea.

“No cal ser dramàtics però des del sector arrosser reclamem que s'adopten fórmules per resoldre l'enfonsament i la regressió del Delta”, ha manifestat el president de la cooperativa Arrossaires del Delta de l'Ebre, Jordi Casanova. En aquest sentit, els arrossaires plantegen que es concrete un mecanisme per injectar sediments, retinguts als embassaments, a la plana deltaica. De fet, l'aportació de sediments al Delta és una de les propostes de l'IRTA, que a través del programa europeu Ebre-Admiclim recomana accions d'adaptació i mitigació del canvi climàtic. Altres mesures consisteixen a generar matèria orgànica als arrossars per combatre la pèrdua d'elevació respecte del nivell del mar.

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) també fa una crida perquè les administracions destinen recursos econòmics a la protecció del Delta. “Tenim la percepció que la producció d'arròs caurà abans de final de segle. Les terres del costat de les llacunes sempre han de tenir aigua per evitar que puge el salnitre”, ha dit el responsable del sector de l'arròs d'UP, Dani Forcadell, que reivindica la necessitat que arriben sediments i aigua, tant a través dels canals com del riu, al Delta.

Resistents a la salinitat

Amb tot, la salinització dels deltes és inevitable i l'agricultura s'ha d'adaptar a aquestes noves condicions. Per això, els productors d'arròs amb el suport de l'IRTA treballen per crear altres varietats tolerants a la salinitat, un projecte que també es desenvolupa a través d'un programa europeu, Neurice, coordinat per la UB i en què també participen l'IRTA i la Cambra Arrossera del Montsià, entre altres socis. Estudiar el comportament d'altres varietats en hivernacles és el primer pas del projecte, que preveu plantar en arrossars del delta de l'Ebre, del Po (Itàlia) i del Roine, a Provença (Occitània), les varietats identificades com a més resistents a la salinitat a partir del 2018 i estudiar-ne el comportament agronòmic.

El cas del Delta pot servir de model a altres zones deltaiques per concretar com cal respondre a l'impacte del canvi climàtic.

LA XIFRA

120
milions de quilos
d'arròs és la producció dels camps del delta de l'Ebre en una campanya normal.

S'estabilitza el preu de l'arròs

Els productors d'arròs del delta de l'Ebre han segat prop d'un 30% dels cereals dels camps deltaics. De moment s'han collit les varietats més primerenques, com el bomba. La climatologia ha estat favorable durant el mes d'agost al cultiu i el volum de producció serà d'uns 120 milions de quilos. “Tot i que vam tenir problemes al moment de la naixença de l'arròs, després la planta ha crescut bé i el rendiment sembla que serà bo”, ha manifestat el president d'Arrossaires del Delta. Per la seua banda, el responsable del sector de l'arròs d'UP sosté que la qualitat del cereal serà “excel·lent”.

Pel que fa al preu està estabilitzat i serà semblant al de la campanya passada, de 290 euros per tona d'arròs. “Tal com està l'estoc actual és possible que es registre un lleuger increment del preu”, ha dit Forcadell. Amb tot, UP lamenta que el preu de l'arròs el determini el “monopoli” de la multinacional Herba i la gran distribució.

Tot i que el preu del cereal es manté, els arrossaires alerten que els costos de producció augmenten. En aquest sentit, la plaga del cargol poma és un dels seus principals maldecaps: els tractaments tenen un cost de 200 euros per hectàrea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia