Medi ambient

medi ambient

contaminació a flix

El govern obre un expedient pel sòl contaminat, a Flix

L'Agència de Residus de Catalunya analitzarà els cinc focus que poden contenir residus tòxics, segons l'Ajuntament

Es constitueix la comissió d'experts sobre la problemàtica ambiental

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) obrirà un expedient informatiu per investigar els cinc focus de contaminació del sòl a l'entorn de la fàbrica d'Ercros, que, segons un informe de l'Ajuntament de Flix, podrien contenir residus tòxics. En primer lloc, l'ARC recollirà tota la informació necessària i localitzarà els propietaris dels terrenys –la major part dels quals són d'Ercros–, després realitzarà els sondejos necessaris per avaluar i impulsar els estudis específics que determinen l'origen de la contaminació i, finalment, concretarà les actuacions de descontaminació que cal fer. “Si es pot demostrar que els residus tòxics són procedents de l'activitat industrial que s'ha fet aquests anys a Flix, s'exigirà a Ercros que procedeixi a la descontaminació d'aquests espais”, va manifestar la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, en declaracions recollides per l'ACN.

L'obertura d'un expedient informatiu per la contaminació del sòl a Flix fora del complex industrial d'Ercros és la primera actuació pactada en el marc de la comissió de seguiment de la problemàtica ambiental i industrial del municipi. Una comissió formada per 14 experts i 16 tècnics de l'administració que es va constituir ahir i que té la funció de supervisar la descontaminació dels terrenys industrials d'Ercros, com també fer un seguiment de les obres de neteja del pantà. Pel que fa al sòl industrial, l'Ajuntament de Flix reclama que es netegi al 100%, mentre que la secretària de Medi Ambient va apuntar que li correspon a Ercros fer les anàlisis i la neteja sota el control de l'ARC. “Hem de garantir que els treballs es fan correctament i que l'empresa assumeix la seua responsabilitat”, va manifestar Subirà.

LA FRASE

Si es demostra que els residus procedeixen d'Ercros, els exigirem la descontaminació.
Marta Subirà
SECRETÀRIA DE MEDI AMBIENT I SOSTENIBILITAT

LA XIFRA

5
enclavaments
del municipi de Flix podrien contenir residus tòxics enterrats per Ercros fa dècades.

Ús industrial les 24 hores

L'alcalde de Flix, Marc Mur, va qualificar d'“útil” la comissió creada ahir, un grup de treball amb experts independents en què l'Ajuntament ha posat “moltes esperances” per aconseguir l'objectiu final: que els sòls contaminats d'Ercros, que tancarà a finals d'any, quedin en perfecte estat per a un ús industrial 24 hores seguides en el futur. “Cal millorar les actuacions que s'estan fent per posar remei a la contaminació dels terrenys”, va insistir Mur. L'alcalde flixanco també va destacar el consens dels experts sobre el fet que “es poden fer més coses” de les actuacions que s'estan fent perquè el resultat sigui “òptim”. En aquest sentit, tant els experts com l'Ajuntament consideren inacceptable que s'admeti que en algunes de les àrees que ara ocupa Ercros només sigui possible ser-hi un parell d'hores seguides sense que supose un risc per a la salut.

La comissió es reunirà cada tres mesos i es crearan comissions específiques sobre el sòl i subsol al recinte fabril, la descontaminació de l'embassament i la dinamització de l'activitat industrial. L'Ajuntament i el govern mantenen l'oferta a l'Estat perquè s'incorpore a la comissió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia