Les temperatures de l'estiu s'allarguen fins al novembre amb màximes històriques

Gairebé 27 graus a l'observatori de l'Ebre i a Vinebre, dilluns

L'estiuet de Sant Martí s'allarga enguany més del que és habitual. Després d'uns dies freds, amb nevades al Pirineu i fred hivernal el cap de setmana del 7 i 8 de novembre, l'anticicló ha tornat a posar pau i ha fet que els termòmetres s'enfilessin fins a valors poc habituals pel novembre, fins i tot excepcionals per una segona quinzena del mes, segons ha reconegut el SMC. Entre el 14 i el 17 de novembre, de fet, la temperatura màxima ha estat la més alta registrada mai en aquest mes en 49 de les 106 estacions catalanes amb deu anys o més de dades disponibles. Al Camp i l'Ebre, en concret, el dia més calorós va ser dilluns, dia 16, en què a la majoria d'observatoris van registrar uns 25 graus, amb una màxima de 26,9 a Vinebre (vegeu la fitxa). L'anterior gran episodi de calor s'havia produït el 2 de novembre de 1995 –en menor mesura, el 1999 i el 2002–, i abans, el 1985. Tots havien estat, però, en la primera quinzena de mes.

Observatoris històrics

Són les dades mesurades als observatoris amb una sèrie més llarga, però, les que permeten avaluar millor l'excepcionalitat de la situació. Així per exemple, a l'observatori de l'Ebre de Roquetes, que té dades recollides des del 1905, els 26,8 graus que s'hi van assolir dilluns constitueixen la setena màxima més alta en un mes de novembre dels últims 104 anys. El valor més alt es va produir el 1924, en què es va arribar als 28,2 graus.

Barcelona també va viure dilluns el dia de novembre més calorós dels darrers 24 anys. Concretament, i segons les dades facilitades de l'observatori Fabra, va registrar una temperatura màxima de 24,6 graus, que alhora també és el tercer valor més alt registrat des del 1913, des de quan es disposa de dades, només superat pels 26,4 graus i els 25,8 graus dels dies 9 i 10 de novembre de 1985. I és que segons les dades registrades pel radiosondatge de Barcelona, en els últims dies s'han arribat a assolir temperatures per sobre els 20 graus a 800 metres d'altitud, i al voltant dels 15 a uns 1.500 metres.

LES MÀXIMES

Dilluns 16 novembre
Vinebre: 26,9º
Torroja del Priorat: 26,5º
Benissanet: 26,4º
El Perelló i Aldover: 25,8º
Vila-rodona i Riudoms: 25,7º
La Bisbal del Penedès: 25,3º
Ulldecona i Constantí: 24,8º
Ascó i Horta de Sant Joan: 24,5º
Tarragona: 22,9º
Dimecres 17 novembre
Vila-rodona: 21,2º
Riudoms: 21,1º
Cunit: 21º
Constantí: 20,6º
Torroja: 20,5º
l'Espluga de Francolí: 20,3º
Benissanet i Tarragona: 19,9º

La bonança continuarà tota la setmana

Les prediccions per a la resta de setmana indiquen que les temperatures es mantindran altes, per sobre de la mitjana dels darrers anys en aquest mes, si bé ahir ja van baixar una mica i amb prou feines van sobrepassar els 20 graus (vegeu la fitxa). A les Terres de l'Ebre, de fet, cap observatori hi va arribar. Avui, es preveu que les mínimes seran un pèl més altes i les màximes, semblants o lleugerament més baixes, si bé oscil·laran entre els 18 i 23 graus. Demà seran semblants, si bé de matinada es notarà més inversió tèrmica entre cotes altes i baixes. I és que a la nit sí que es nota la fresca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona