Medi ambient

Sí del Congrés a la prova pilot per aportar sediments al Delta

El PP, que va tombar la moció d'ERC al Senat, es queda sol votant en contra de la proposta per mobilitzar aportacions des de l'embassament de Riba-roja

Pas endavant per impulsar noves mesures per frenar la regressió i subsidència del delta de l'Ebre. La comissió d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient del Congrés dels Diputats va aprovar ahir la proposició no de llei d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per aportar sediments a la desembocadura de l'Ebre. La proposta aprovada reclama al govern espanyol una partida econòmica enguany per fer un projecte pilot de transferència controlada de sediments des de l'embassament de Riba-roja. Paral·lelament també es demana la redacció d'un pla de gestió integral dels sediments de la conca de l'Ebre.

Després que el PP utilitzés la seva majoria al Senat per tombar la proposta, la diferent correlació de forces a la cambra baixa va possibilitar que la moció republicana acabés prosperant: 24 vots a favor pels 13 en contra dels populars. El text ha incorporat dues esmenes de Ciutadans. “Hem palesat que hi ha un gran problema amb la gestió dels sediments al Delta i avui s'ha acordat que s'hi posi remei”, va alertar ahir el diputat Xavier Eritja.

Segons Eritja, al Delta només arriben cada any unes 100.000 tones de sediments, respecte dels 2 milions de tones que es queden anualment atrapades per la presa de Riba-roja. Segons estudis de la UPC i l'IRTA, serien necessaris 1,3 milions de tones per compensar el creixement del nivell del mar.

LA FRASE

Hi ha un gran problema amb la gestió dels sediments i avui s'ha acordat posar-hi remei
Xavier Eritja
diputat d'erc al congrés

LA XIFRA

1,3
milions de tones serien necessàries per compensar el creixement del nivell del mar.

El PP es queda sol

Pel PP, la proposta de transferir sediments dels embassaments al Delta no és una solució “pacífica”. El portaveu conservador a la comissió, Miguel Barrachina, va defensar ahir que la mateixa idea ja va ser descartada als anys 90 per la Generalitat i va esgrimir informes de la Universitat de Lleida que haurien descartat la transferència com la “solució a la situació que viu el parc natural”. El diputat del PP només ha admès la responsabilitat de l'acció reguladora dels embassaments en el cas d'una tercera part dels sediments. Pel PP, la solució està dins del pla de conca i el pla integral de protecció del delta de l'Ebre, fent ús de la xarxa d'indicadors ambientals per monitoritzar, adquirir un “major coneixement” i una millor “precisió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona