Medi ambient

Medi Ambient

Olot s'avança al debat del llop

Més de 40 artistes cedeixen obres on reflexionen sobre el retorn cultural de l'animal

L'exposició en completa una altra de científica

Fascinen i generen por a parts iguals. Els llops han tornat al Pirineu fruit d'una expansió natural des d'Itàlia i els Alps francesos, tot i que només es tracta de mascles i, per tant, no es pot parlar d'una vertadera implantació. Sigui com sigui, el llop genera debat, sobretot a les zones pirinenques on hi ha ramaderia extensiva, i més que en generarà si es consolida la seva tornada. A Olot, el Museu dels Volcans es vol avançar a aquest debat i ha encarregat al naturalista olotí Miquel Macias el comissariat d'una exposició amb el llop com a protagonista. És una exposició sobre els aspectes biològics i antropològics, on s'hi remarquen les localitzacions garrotxines de toponímia, llegendes, etc., relacionades amb aquest animal i un altre mapa de Catalunya amb les localitzacions que s'han fet de llops des del seu retorn, i una mostra de peces etnogràfiques amb relació al llop que ha reunit Josep Maria Massip.

Miquel Macias, no obstant, ha volgut fer un pas endavant. Ha demanat a una quarantena d'artistes la cessió d'una obra on recreïn aquest animal. L'exposició, inaugurada pel Pastor (Marc Muntanyà) i el Pastisser (Lluís Riera) al Cafè Art d'Olot i muntada per Pilar Ferrés, ofereix múltiples mirades del llop des dels dibuixos dels millors il·lustradors naturalistes del món com Blanca Martí o Toni Llobet; de dibuixants i artistes coneguts i reconeguts com Tavi Algueró, Quim Domene, Narcís Coderch i Josep Traité i obres més simbòliques com les de Marçal Dalmau.

A part, els visitants hi troben textos de Toni Soler, Josep Maria Mallarach, Jordi Sargatal, Jordi Pigem, Joan Manel del Pozo, Celdoni Fonoll i, entre molts altres, José Luis Gallego. Hi destaca el del director del Parc Natural Cadí Moixeró, Jordi Garcia Petit, on dona detalls de la gestió del llop per evitar atacs als ramats de la zona.

I per què una exposició? El títol mateix dona pistes: L'art dona la benvinguda al llop. Segons explica Macias, el llop és una realitat cultural. Protagonitza llegendes, mites, simbologia, etc. “Ja que hi ha un retorn físic del llop a Catalunya, cal que hi hagi també un retorn cultural”, ha indicat. I hi ha afegit: “La societat ha de ser prou generosa i intel·ligent per poder ser receptora amb el llop.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona