L'hivern arriba de cop

El temporal deixa una dona morta a Girona, carreteres tallades i escolars sense classe, i fa tancar el port de Barcelona

Les temperatures que es van registrar ahir van experimentar un descens, en relació amb divendres passat, de set graus en molts casos. A l'observatori de la Bonaigua, a 2.266 metres d'altitud, la diferència va ser de 13 a 18 graus. La neu es va acumular sobretot a les comarques tarragonines i les de Ponent. A l'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, es va acumular un gruix de neu de 10 centímetres, el mateix que a Prades, al Baix Camp. La neu va agafar també a Guissona, Cervià de les Garrigues, Falset, Veciana, Porrera i Cornudella de Montsant.

A les comarques de Ponent, les nevades van deixar ahir sense transport escolar a 425 alumnes de les comarques de la Segarra, l'Urgell i les Garrigues. Per prudència, es va suspendre el transport escolar a les zones més afectades. A Girona, vuit alumnes es van quedar sense classe; al Berguedà, 26; a Calaf, 125, i a les comarques de Tarragona, 1.050. En total, doncs, 1.634 alumnes d'infantil i primària es van quedar sense classe perquè no funcionava el transport escolar o bé perquè els centres es van haver de tancar.

Problemes al trànsit

La neu va ocasionar problemes circulatoris. El més greu, un accident entre un camió i un turisme a la carretera de Cervera a Guissona, que va provocar dos ferits greus. Ahir van ser necessaris l'ús de cadenes a la carretera BV-1001 entre Sant Guim de Freixenet i Calaf, i es va haver de tallar el trànsit a la carretera L-311 entre Cervera i Torrefeta i Florejacs. A l'autovia A2 les màquines llevaneus van aconseguir que s'hi pogués circular malgrat la neu a la Segarra i l'Urgell. Al conjunt de Catalunya es va haver d'utilitzar cadenes a 11 carreteres. A més, es van haver de tancar al trànsit quatre carreteres de la demarcació de Tarragona; la C-44 entre Vandellòs i Móra la Nova, la C-242 a Cornudella de Montsant, la T-330 entre Prat del Comte i l'Horta de Sant Joan, i la T-700 entre Prades i Poblet.

El temporal va ser especialment fort al mar, on el vent va oscil·lar dels 28 als 47 nusos a la costa Brava i a la central –l'equivalent a una franja de 50 a 88 quilòmetres per hora–. Això va provocar onades de quatre a cinc metres, i al port de Roses se'n va registrar una de 5,6 metres. El fort onatge va fer témer la desaparició de sorra a la platja de s'Abanell, a Blanes, tot i que la direcció del vent ho va evitar, ja que va bufar gregal i no pas de llevant. L'onatge, però, sí que hauria estat la causa de la mort d'una dona, que va ser empesa contra les roques, a Sant Antoni de Calonge. A Barcelona, les condicions del mar van obligar els responsables del port a tancar l'escullera del passeig Gabriel Roca, el moll Adossat, on ahir no va arribar cap vaixell, i l'accés al dic Sud. També es va tancar parcialment la plaça de la Rosa dels Vents, des d'on s'accedeix a l'hotel W. El temporal va obligar les navilieres Baleària i Transmediterrània a suspendre el trànsit de vaixells.

Per avui es preveu que millori el temps, tot i que quedarà molta mar de fons. La nuvolositat minvarà amb el pas de les hores i la velocitat del temps disminuirà. Les temperatures, però, es mantindran similars o més baixes.

LES DADES

Temperatures
Barcelona (observatori Fabra)
Màxima: 6,1 graus
Mínima: 4 graus
Begues
Màxima: 4 graus
Mínima: 1,6 graus
Cassà de la Selva
Màxima: 5,8 graus
Mínima: 3,9 graus
Sabadell
Màxima:7,5 graus
Mínima: 1,6 graus
Bonaigua (2.266 metres)
Màxima: -9 graus
Mínima: -13,7 graus
Castell d'Aro
Màxima: 7 graus
Mínima: 4,5 graus
El Vendrell
Màxima: 8,9 graus
Mínima: 4,9 graus
Guardiola de Berguedà
Màxima: 7,6 graus
Mínima: -2,3
Lleida (Bordeta)
Màxima: 3,5 graus
Mínima: 0 graus
Sort
Màxima: 8 graus
Mínima: 3,3 graus
Nevades
Falset (364 m)
20 centímetres
Horta de Sant Joan (540 m)
10 centímetres
Prades (950 m)
10 centímetres
Guissona (484 m)
3 centímetres
Cervià de les Garrigues (444 m)
3 centímetres
Veciana (564 m)
2 centímetres
Porrera (316 m)
1 centímetre
Onades
Boia de Roses
5,6 metres d'alçada
Boia de la Tordera
4,6 metres d'alçada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona