Medi ambient

medi ambient

Liciten el projecte per buidar 2,3 milions de tones de deixalles de l’abocador de Vacamorta

Les empreses que s’hi presentin han de donar solució a l’extracció dels residus, que estan al subsòl

La Generalitat ha licitat el projecte per buidar l’abocador de Vacamorta, situat a Cruïlles (Baix Empordà), i sobre el qual pesen nombroses sentències del TSJC i el Suprem. Segons recull l’anunci, l’empresa que obtingui el contracte haurà d’estudiar quina és la millor fórmula per retirar els més de 2,3 milions de tones de deixalles que s’acumulen al subsòl del paratge. Ara bé, la Generalitat també deixa clar que es retiraran aquelles escombraries que es van abocar a Vacamorta del 2003 en endavant; és a dir, quan el Govern va atorgar la llicència ambiental que ha estat el focus del litigi. Això suposarà deixar més de 335.000 tones de deixalles enterrades al lloc (que són les que s’hi van anar acumulant anteriorment). La redacció del projecte per buidar Vacamorta surt a licitació per 150.000 euros i les empreses que vulguin optar-hi poden presentar ofertes fins aquest dimecres.

L’abocador de Vacamorta, sobre el qual pesen nombroses sentències, es va clausurar a finals del 2014. Tant el TSJC com el Suprem van ordenar tancar-lo perquè la llicència ambiental de la instal·lació estava mal donada. Però aquestes no són les úniques resolucions judicials que arrossega Vacamorta, perquè el cas ha derivat en nombrosos recursos (interposats tant per la Generalitat com per l’antiga gestora, Recuperació de Pedreres SL).

Sigui com sigui, el juny del 2015 el TSJC va ser categòric. L’alt tribunal català va donar un termini de dos anys al Govern perquè buidés l’abocador i traslladés les deixalles que s’hi havien abocat durant anys. I quan aquest termini ja s’havia esgotat, el TSJC va emetre una nova resolució carregant contra la Generalitat i dient-li que veia “del tot inadmissible i insuportable” que no hagués fet res per retirar les escombraries de Vacamorta.

EL TSJC criticava obertament que el departament de Territori no hagués impulsat “una sola actuació per retirar ni una mísera tona dels milions que es van abocar al dipòsit”. I que, per contra, al Govern li haguessin sobrat “temps i esforços” per interposar als tribunals una “interminable successió d’incidents, sol·licituds, recursos i peticions diverses” per intentar frenar el buidatge de l’abocador.

Ara, la Generalitat ha fet un primer pas per complir les resolucions judicials. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha tret a licitació el projecte per buidar l’abocador de Vacamorta. El contracte surt a concurs per 150.000 euros (181.500, si es té en compte l’IVA). Les empreses interessades poden presentar ofertes fins al 31 de gener i aquella que guanyi la licitació tindrà un termini de nou mesos per redactar el document.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona