Medi ambient

La candidatura de la Costa Brava com a reserva de la biosfera, a la recta final

El dossier es presentarà formalment a final del 2020

El debat urbanístic al litoral es valora positivament

L’àrea concernida agrupa 116 municipis

“Una oportunitat per garantir la preservació del territori a llarg termini.” Així és com els representants dels ens impulsors de la iniciativa (Diputació de Girona, UdG i Fundació Mar), valoren la candidatura de la Costa Brava com a reserva de la biosfera. El calendari de la tramitació en curs preveu que a final del 2019 es posi a exposició pública el dossier de candidatura; el 2020 la candidatura es traslladarà a Madrid, on les instàncies estatals de la Unesco en faran una primera valoració i possiblement demanaran alguns ajustos. La previsió és que a final de l’any que ve el dossier es traslladi de Madrid a París, on el programa Home i Biosfera de la Unesco (MAP) avaluarà la candidatura el 2021.

Deu eixos d’actuació

El segell de reserva de la biosfera no suposarà la creació d’una nova llei de protecció per al territori, sinó la mobilització d’un seguit d’accions que han de permetre l’adaptació de l’àrea concernida a reptes de futur, com el canvi climàtic, la gestió de l’aigua, el turisme i unes activitats econòmiques sostenibles. Lluís Costabella, diputat de Medi Ambient, valora que el debat actual sobre l’urbanisme al litoral és positiu. “És una problemàtica que s’ha d’abordar i les moratòries anunciades van en el bon sentit”, afegeix. Josep Vila, professor de la UdG, explica que a partir de la concertació iniciada el 2018 amb el conjunt dels actors concernits (ajuntaments, gremis professionals, entitats i societat civil), s’han establert deu eixos d’actuació que es posaran en marxa un cop obtingut el segell i a deu anys de vista: seran actuacions per millorar problemàtiques tan diverses com la gestió de residus, de les capes freàtiques, la gestió del medi ambient, o una agricultura, pesca i turisme sostenibles. La clau de l’èxit, diuen els impulsors de la candidatura, serà la participació i la implicació de la població.

Uns 6.500 km², la major part al mar

De Blanes a Portbou, la reserva de biosfera de la Costa Brava agruparà uns 116 municipis i una àrea de 6.500 km², dels quals 4.200 són a l’àmbit marí. En formen part tots els espais naturals d’aquest territori (des de parcs i paratges naturals del Cap de Creus, els Aiguamolls, el Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter fins a espais més interiors com les Gavarres o l’Ardenya). Un dels trets distintius d’aquesta reserva, però, serà la importància de l’àmbit marí. Miquel Ventura, de la Fundació Mar, subratlla que en aquest cas –tant o més que a l’àmbit terrestre– no es tracta de fer noves lleis de protecció sinó de complir les normatives vigents. La iniciativa de les confraries de pescadors d’aplicar vedes es valora positivament. L’educació i la sensibilització de la població seran imprescindibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona