Medi ambient

Balanç positiu del primer any d’actuació de SOS Costa Brava

La plataforma considera que ha aconseguit els seus primers objectius amb les moratòries urbanístiques

Insta a anar més enllà i reclama un canvi de model

“Vam fer un crit d’alarma per l’amenaça que patia la Costa Brava i hem aconseguit almenys aturar màquines”, diu Eduard de Ribot, advocat de la plataforma SOS Costa Brava. Un any després de la constitució de la plataforma que reagrupa avui 31 entitats gironines, els seus representants van fer ahir a Pals un primer balanç de la feina aconseguida i es consideren globalment satisfets: el principal èxit que reivindica SOS Costa Brava és la posada en marxa del pla director urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles del litoral gironí (PDU-CB).

Amb aquest pla la Generalitat revisa 165 sectors urbanitzables per a més de 20.000 habitatges dels 22 municipis de la Costa Brava. Les dues moratòries decretades per la Generalitat arran de la mobilització de la plataforma han aturat momentàniament unes 65 urbanitzacions. Entre els projectes més emblemàtics que els ecologistes s’enorgulleixen d’haver aturat hi ha la paralització de les obres de sa Guarda a Cadaqués i de l’autopista de la Costa Brava (C-32) a Lloret-Blanes.

Reptes pendents

Tot i aquests èxits, els responsables de SOS Costa Brava volen mantenir el pols i insisteixen que els queda molta feina pendent.

A tall d’exemple, a Begur, qualificat de “municipi estrella quant a nyaps urbanístics” pel portaveu de la plataforma, Sergi Nuss, 23 sectors han estat inclosos en la moratòria i la meitat dels habitatges previstos per construir (prop de nou-cents i sis hotels) estan momentàniament aturats. Però Lydia Chaparro (Salvem la Costa de Begur) remarca que quinze sectors més, que podrien representar uns nou-cents habitatges més, no estan inclosos en la moratòria. “Exigim valentia política per canviar aquest model”, diu Chaparro.

Per concretar aquest canvi de rumb, una de les reivindicacions que posa sobre la taula ara SOS Costa Brava és la creació d’un conservatori del litoral, a semblança del que existeix a l’Estat francès: un organisme amb capacitat per adquirir terrenys i preservar-los, i suggereixen dedicar-hi una part dels diners recaptats amb la taxa turística. Els ecologistes recorden que, mentre no es creï aquest conservatori, la Generalitat, a través de l’Incasòl, podria fer aquestes adquisicions i que els ajuntaments també disposen d’eines per fer reserves de sòl.

En paral·lel a tots els fronts oberts en l’últim any (vegeu la peça), SOS Costa Brava vol reclamar i convèncer que cal impulsar una “nova política urbanística”. I en aquest sentit, remarquen que en tres municipis gironins amb conflictes urbanístics (Cadaqués, Tossa i Begur) les últimes eleccions municipals han propiciat canvis polítics.

Setze fronts oberts al litoral gironí

Llançà

Urbanització Roses 2: suspensió per moratòria i revisió pel PDU-CB.

Cadaqués

Sa Guarda: obres paralitzades per l’Ajuntament; suspensió de la llicència d’edificació i revisió pel PDU-CB. Contenciós administratiu.

Pau

Pla parcial en tràmit. Sector fora de l’àmbit del PDU-CB.

Pals

Rodors: suspensió per moratòria i revisió pel PDU-CB.

Palafrugell

Aigua Xelida: suspensió per moratòria del sector hoteler i revisió pel PDU-CB. Sant Sebastià: suspensió per moratòria del tercer sector i revisió pel PDU-CB. Denúncia urbanística pendent de resolució per dos sectors construïts. El Golfet: judici per la via contenciosa administrativa en curs. Cap Roig: aprovat definitivament per Territori i Sostenibilitat. Recurs al jutjat contenciós administratiu.

Palamós

Pineda d’en Gori, obres en execució. Recurs al jutjat contenciós administratiu acceptat a tràmit.

Begur

Aiguafreda. Suspensió per moratòria i revisió pel PDU-CB. S’Antiga: obres d’urbanització en execució. Llicència d’edificació suspesa per a 19 dels 24 habitatges. Recurs al jutjat contenciós administratiu. Jardins de sa Riera: obres d’urbanització en execució. Desestimació de la denúncia urbanística. Pendent d’interposició d’un recurs contenciós.

Santa Cristina d’Aro

Molinets: suspès temporalment per l’Ajuntament. Suspensió per moratòria i revisió pel PDU-CB. POUM: al·legacions a la revisió en curs.

Tossa

Cala Morisca: suspensió per moratòria i revisió pel PDU-CB

Lloret

C-32: suspensió de les obres per part del TSJC. (La llista recull només els casos en què intervé directament SOS Costa Brava, a banda dels projectes contra els quals han recorregut les entitats locals.)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona