Medi ambient

L’ACA declara l’emergència per actuar a la conca del Besòs

El Consorci Besòs-Tordera recupera peixos vius i els retornarà al tram alt del riu

El parc fluvial es mantindrà tancat com a mesura de prevenció fins que es normalitzi la situació a la llera

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha declarat aquest dijous l’emergència per actuar a la conca del Besòs, arran de l’impacte mediambiental provocat per l’arribada al curs fluvial de part de l’aigua utilitzada en l’extinció de l’incendi d’una planta de reciclatge de dissolvents ubicada a Montornès del Vallès (Vallès Oriental).

Tècnics de l’ACA realitzen des d’ahir inspeccions per avaluar l’abast dels danys i determinar l’alteració de l’aigua del riu. Per aquest motiu, avui i durant les properes setmanes es realitzarà una campanya de presa de mostres d’aigua i de sediments per avaluar la possible afectació i fer-ne un seguiment dins a la restitució de la qualitat del medi.

Per a facilitar la retirada dels peixos morts i contribuir a una més ràpida recuperació de l’ecosistema, l’ACA ha declarat l’emergència i s’està coordinant amb el Consorci Besòs Tordera a fer aquestes tasques, amb la col·laboració de les ADF’s (dependents del Departament d’Agricultura) i també d’empreses especialitzades per a la correcta gestió dels residus que es recullin.

L’ACA també està en contacte amb municipis i operadors dels serveis del cicle de l’aigua perquè prenguin mesures preventives en cas que hi hagi alguna captació de pous o aqüífers afectada. No obstant això, l’agència assegura que l’abastament de l’aigua potable està garantit, ja que la majoria dels municipis de la zona estan connectats a Aigües Ter Llobregat i no hi ha captacions superficials en aquest tram de riu.

El Consorci Besòs-Tordera recupera peixos vius del Besòs

Treballadors del consorci han aconseguit guardar peixos que han sobreviscut al vessament en uns tancs i els portaran en els propers dies al tram alt del riu per recuperar, de mica en mica, la biodiversitat del Besòs. “Els portarem riu amunt perquè tornin al seu hàbitat natural”, ha explicat Josep Monràs, el president del consorci.

Monràs ha detallat a l’ACN que agents de l’ACA estan retirant els peixos morts, ja que si es deixen al riu poden ser contaminants.

Els treballadors del consorci, a més, han començat a treballar a la depuradora que hi ha al costat de la fàbrica afectada per recuperar el funcionament habitual.

“Tota la fauna ha patit conseqüències. Des d’aquest dimecres hem estat tenint converses amb l’ACA i ens posem a la seva disposició”, ha indicat Monràs.

Els anàlisis del personal de l’ACA serviran per conèixer tots els efectes que ha tingut el vessament de dissolvent, però sobretot, per saber quin és el camí a seguir per a la recuperació del riu en les properes setmanes.

Els rius són entorns dinàmics i s’espera que la recuperació del tram afectat es faci de manera natural, sense poder precisar un termini exacte. Des de l’ACA, i d’acord amb el Consorci Besòs Tordera, es farà un seguiment continu de la recuperació del riu. En funció de l’evolució, s’analitzarà amb el Consorci quines mesures es poden dur a terme per a millorar l’estat del riu.

El parc fluvial es mantindrà de moment tancat com a mesura de prevenció fins que es normalitzi la situació del riu

Tots els permisos en regla

El Consorci Besòs-Tordera va fer una inspecció a l’empresa Ditecsa per avaluar si complia la normativa mediambiental i, segons ha explicat Josep Monràs, l’empresa tenia tot els permisos en regla.

Eren unes inspeccions que feia directament el consorci i que no tenen res a veure amb els informes que elaborava el Departament de Territori i Sostenibilitat, que aquest dimecres va confirmar que l’empresa havia rebut dues multes (una de 10.000 euros i una altra de 48.000 euros) per no complir la normativa mediambiental



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona