Medi ambient

Tecnologia pionera a l’ICRA en depuració d’aigües

treball

Investigadors de l’ICRA desenvolupen un tècnica per erradicar amb grafè contaminats persistents

Es reclamen més fons per a la investigació per no perdre posicions

Per primera vegada, es fa servir un material cobert de grafè

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) aborda amb el projecte pioner Electron4Water la depuració d’aigües residuals mirant d’abaratir els costos sense fer servir productes químics.

Un projecte que es desenvolupa quan l’ICRA aborda el desè aniversari de la seva seu a Girona alertant de la necessitat d’aconseguir més fons de les administracions per a recerca.

El director de l’ICRA, Damià Barceló, destaca la importància d’aconseguir una bona qualitat de l’aigua, sigui la residual o la potable, que, sens dubte, beneficiarà el nostre entorn.

Aquest treball requereix importants fons per a la recerca: “La darrera gran inversió en recerca es va fer en el període 2010-2011 i en el marc de la subvenció nominativa, que és quan l’ICRA es va poder dotar de l’equipament científic necessari per posar funcionament diverses línies de recerca”, destaca, afegint-hi que “si en cinc anys no hi ha una inversió potent per a la investigació, el país perdrà posicions en l’àmbit internacional”.

Tecnologia pionera

Damià Barceló explica que l’ICRA aposta per la tecnologia puntera i destaca que un d’aquests projectes és l’Electron4Water. Aquest projecte proposa una tecnologia pionera per depurar l’aigua sense recórrer als productes químics fent servir sistemes nanoelectroquímics basats en l’òxid de grafè reduït, que resulta molt econòmic. El grafè és un material que es caracteritza per posseir una alta conductivitat tèrmica i elèctrica i per combinar una alta flexibilitat i lleugeresa amb una duresa extrema.

L’objectiu principal del projecte és desenvolupar reactors compactes i modulars de baix cost, que no siguin químics, capaços d’operar, alimentats de forma autònoma per panells fotovoltaics. Aquests nous sistemes de tractament seran un avenç en un camp en què les tecnologies de tractament d’aigües i aigües residuals són en gran part deficients: eliminació de contaminants persistents, tòxics i carcinògens del cicle de l’aigua.

Jelena Radjenovic, investigadora principal del projecte, que forma part de l’àrea de Tecnologies i Avaluació de l’ICRA, explica que “la recerca actual sobre l’ús d’elèctrodes de grafè modificat se centra en l’emmagatzematge i la conversió de l’energia”.

En aquests usos, les deficiències del grafè en limiten l’eficàcia, però l’Electron4Water vol convertir aquest problema en un avantatge per induir la degradació electrocatalítica i l’electroabsorció de les substàncies contaminants.

Serà la primera vegada que es faci servir un material cobert de grafè per eliminar els contaminants i els patògens de l’aigua.

Sinergies amb la UdG

El rector de la UdG, Quim Salvi, destaca el gran treball que es fa des de l’ICRA i el repte que representa col·laborar més intensament “en benefici mutu i en benefici de la societat, especialment ara quan tots els indicadors ambientals i climàtics ens porten a un futur en què l’aigua i la seva qualitat seran determinants”.

L’ICRA va ser creat per la Generalitat l’octubre del 2006 en el marc del programa de centres de recerca com una fundació privada que té com a patrons el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, la UdG i l’ACA.

LES FRASES

Si en cinc anys no hi ha una inversió potent per a la investigació, el país perdrà posicions
Damià Barceló
director de l’institut de recerca de l’aigua (ICRA)
La UdG i l’ICRA treballem de la mà en un tema delicat com és el gran repte que representa l’aigua
Quim Salvi
rector de la universitat de girona (udg)
Molts contaminants estan presents en gairebé tots els productes que fem servir
Jelena Radjenovic
investigadora principal del projecte ELECTRON4Water

Deu anys d’activitat en xifres

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) va complir, el 2019, deu anys a Girona amb una celebració que va comportar adquirir un 65% de l’edifici que ocupava en règim de lloguer, l’H2O, al Parc Científic i Tecnològic (PCiT), en el marc del concurs de creditors.

Una dècada dona per a molt, especialment si s’analitza en xifres. L’ICRA ha gestionat, en aquests deu anys, 12.632.091 euros de fons competitius per a projectes de recerca. En aquest període, s’han publicat 1.438 treballs que reflecteixen la producció científica: 1.163 articles de revista (80,88%), 191 capítols de llibres (12,28%), 24 llibres editats (1,67%), 54 col·laboracions d’altres tipus (3,76%), 3 llibres coeditats (0,21%), 3 edicions especials (0,21%) i, finalment, 31 tesis doctorals tutelades des de l’any 2013. Pel que fa a l’equip de professionals, l’ICRA disposa actualment de 60 persones, entre professors de recerca, científics de recerca, investigadors predoctorals i postdoctorands i tècnics de recerca.

“Hem d’eliminar els contaminants persistents”

J.T

Jelena Radjenovic és la investigadora principal d’aquest projecte Electron4Water i destaca la importància de desenvolupar una tecnologia capaç d’eliminar compostos altament persistents, com els ara perfluorats.

Com va néixer aquest projecte?
El 2016, vam començar amb un projecte bastant gran, un dels més prestigiosos de la Unió Europea, que s’atorga a investigadors individuals per formar o establir un grup d’investigació i tirar endavant un projecte. El meu projecte és desenvolupar el tractament electroquímic de l’aigua i materials amb base de grafè per usar en aquests sistemes.
Quin és l’objectiu?
L’objectiu principal del nostre projecte és eliminar aquells contaminants de l’aigua que són molt resistents a altres tipus de tractaments que avui s’implementen, incloent-hi tractaments avançats, com ara l’oxidació avançada.
Pot posar algun exemple d’aquests contaminants?
Un bon exemple són els compostos perfluorats, que són omnipresents perquè són molt difícils de degradar. Aquests compostos estan presents en gairebé tots els productes que fem servir, des d’una paella de tefló a un sofà, la roba i molts productes d’higiene, entre d’altres. Aquest enllaç entre el carboni i el fluor és molt i molt complicat de trencar. De fet, i ja d’origen, estan dissenyats per ser, precisament, molt i molt resistents.
En quina fase es troba el projecte?
Aviat traurem les primeres publicacions i, espero que tot seguit, les primeres patents. És el que diríem la fase de desenvolupament de material a base de grafè. Ara, estem en la fase d’implementar tot això en una prova pilot a escala, evidentment, reduïda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona