Medi ambient

La presència de gavians a l’estany de Banyoles baixa a nivells de fa nou anys

El cens d’aus aquàtiques d’hivern, realitzat el mes passat, hi constata la consolidació de l’estada de cigonyes i la tendència a la baixa de les fotges

Una de les dades més significatives del darrer cens d’aus aquàtiques hivernals de l’estany de Banyoles, realitzat el mes passat, és la localització de molts menys gavians i gavines en comparació amb les edicions anteriors. Aquest cop, de gavians només n’han vist 314, quan l’any passat van ser-ne 2.186 (va ser rècord). Per trobar una xifra tan baixa cal remuntar-se al 2011, quan en van comptar 226. El mateix passa amb la gavina vulgar, que dels 368 exemplars de l’hivern passat s’ha baixat als 129. Com que se sap que a l’abocador de Puigpalter se n’hi havia vist un grup d’uns 500 exemplars, els organitzadors –l’associació naturalista Limnos– dedueixen que els gavians fan servir per dormir llocs alternatius a l’estany.

Les cigonyes repeteixen

Una bona notícia ha estat la presència de 52 cigonyes, una quantitat similar a les dels dos hiverns anteriors. “És un grup variable que ve i marxa de Banyoles i amb mobilitat d’exemplars, alguns dels quals són els mateixos de l’any passat”, expliquen els naturalistes. Una altra dada rellevant és el fet que no s’ha trobat cap ànec domèstic, a diferència d’altres edicions.

Les fotges, de baixa

Altres espècies numèricament destacables són els ànecs de coll verd (210) i les fotges vulgars. En aquest cas, però, s’està consolidant una tendència a la baixa: l’any 2010 n’hi havia 335, i aquest hivern, 101. D’esplugabous n’han comptat 134. En total, s’han vist 26 espècies diferents d’ocells a l’estany i rodalia, des de bernats pescaires fins a ratapinyades, passant per cabussets, martinets blancs i rasclons.

El cens, que es va organitzar per primer cop el 1995, es va fer entre l’11 i el 20 de gener. Hi van participar setze voluntaris.

LA XIFRA

26
espècies
diferents s’han comptabilitzat en el cens d’aquest hivern.

Mandarins assilvestrats al Fluvià

Junt amb el cens a l’estany i rodalia, també s’ha fet un control a l’illa del Fluvià, on hi van veure 17 espècies diferents. Limnos en destaca la presència de diversos dormidors de corb marí gros (van comptar-ne 103 exemplars) i un grup de 18 ànecs mandarins assilvestrats. Els ànecs de coll verd continuen tenint-hi una presència destacada, amb 92 individus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona