Medi ambient

L’huracà ‘Laura’ provoca quatre morts a Louisiana

A les víctimes els va caure un arbre sobre casa seva

Els forts vents causen inundacions i deixen sense llum prop de 800.000 usuaris

Trump visitarà la zona afectada durant el cap de setmana

Una nena de 14 anys a qui va caure un arbre al damunt a l’estat de Louisiana es va convertir ahir en la primera víctima mortal coneguda als EUA pel pas del poderós huracà Laura, que va tocar terra provocant inundacions, talls de llum i danys materials i l’incendi d’una fàbrica de productes químics.

Amb tot, el governador de Louisiana, John Bel Edwards, va assegurar que les fortes marors ciclòniques que s’havien pronosticat a les costes d’aquest estat no havien assolit “proporcions catastròfiques”. No obstant, encara que ja degradat a tempesta tropical, el Laura va ocasionar força destrosses. “Tenim milers i milers de persones amb les cases i els negocis destruïts. I, encara que hem de fer moltes coses per tirar endavant, el saldo és millor de que esperàvem”, hi va afegir Edwards.

Cap a Arkansas

El president dels EUA, Donald Trump, va informar que aquest cap de setmana es desplaçarà a la zona per comprovar de primera mà els nombrosos danys. “Al final, resulta que hem tingut una mica de sort. Era [un huracà] molt gran, molt poderós, però ha passat de pressa”, va dir Trump, que visitarà Texas, Louisiana i, potser, Arkansas, on tenia previst dirigir-se ahir, la nit de la tempesta. Entre el rastre de destrucció que deixa el Laura, destaca l’incendi en una planta petroquímica prop de Lake Charles, una regió al sud-est de Louisiana amb moltes instal·lacions d’aquest tipus.

El Laura, que, juntament amb una altra tempesta, Marco, ja ha deixat 21 morts a Haití i 4 més a la República Dominicana, va travessar ahir Louisiana cap al nord descarregant, al seu pas, pluges torrencials i amenaçant amb severes inundacions a causa de l’augment del nivell del mar provocat per la coincidència de la forta maror ciclònica i la marea natural.

A Texas, un altre dels estats per on va transitar l’huracà, el governador, Greg Abbott, es va felicitar a primera hora de l’absència de víctimes mortals, una situació que va atribuir a les evacuacions massives a les zones costaneres.

Pèrdua d’intensitat

“Sens dubte [les evacuacions] han salvat vides”, va declarar a la cadena CNN. També va dir que els danys ocasionats en aquest estat són mínims.

En conjunt, però, prop de 800.000 clients es van quedar sense subministrament elèctric a Louisiana i Texas, als quals cal afegir-n’hi 30.000 més a Arkansas. L’huracà va tocar terra com a categoria 4 (sobre 5) passada la mitjanit local (6 del matí a Catalunya) a la localitat costanera de Cameron, prop de la frontera amb Texas, al golf de Mèxic, amb vents sostinguts de fins a 240 quilòmetres per hora. Amb el pas de les hores, va anar perdent intensitat.

Els meteoròlegs pronosticaven ahir un afebliment ràpid, de manera que el Laura es podria convertir en tempesta tropical en les pròximes hores i, més tard, en depressió tropical, segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC), amb seu a Miami.

La previsió era que el Laura arribés a la nit a l’estat d’Arkansas, al nord de Louisiana. Demà, amb un gir previ cap a l’oest, viatjaria amb una intensitat rebaixada cap als estats de l’Atlàntic mitjà, segons els càlculs de l’observatori.

LA XIFRA

240
quilòmetres per hora
és la potència dels vents del ‘Laura’ quan va tocar terra a la costa de Louisiana.

LA FRASE

Tenim milers i milers de persones amb les cases i els negocis destruïts
John Bel Edwards
GOVERNADOR DE LOUISIANA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona