Medi ambient

Reclamen voluntat política pel futur Conservatori del Litoral de Catalunya

SOS Costa Brava i el Departament de Geografia de la UdG posen a debat la creació de l’organisme

El finançament de l’ens centra part dels debats

La creació del Conservatori del Litoral de Catalunya haurà de ser “fruit d’un pacte de país”; és una eina factible, la base legal per tirar-lo endavant existeix, i per concretar-ho “només falta voluntat política”. Aquest és bàsicament el missatge que adrecen els representants de les entitats de defensa del medi, tècnics ambientalistes i els geògrafs de la UdG, a l’administració de la Generalitat. La plataforma SOS Costa Brava i el Departament de Geografia de la UdG organitzaven ahir, dilluns, una jornada de debats sobre la creació d’aquest conservatori, que, tal com preveu la llei de protecció i ordenació del litoral, s’haurà de concretar en el termini d’un any. L’ens tindrà com a missió l’adquisició i preservació de terrenys costaners de valor natural i paisatgístic amenaçats per l’excés d’urbanisme.

Fonts de finançament

Geògrafs i ambientalistes van coincidir en la necessitat no només d’adquirir espais sinó també de gestionar-los i obrir-los al públic. El finançament serà clau, problemàtica que va abordar la geògrafa Rosa Maria Fraguell indicant que un dels aspectes del debat serà si es posa a contribució part de l’import recaptat per la taxa turística. Altres pistes que va plantejar són buscar una fórmula per fer contribuir les residències secundàries (que no participen en la taxa turística), o la possibilitat d’una taxa per als ancoratges d’embarcacions recreatives al litoral català.

En aquest sentit va intervenir Hervé Parmentier, representant del Conservatoire du Litoral, ens creat fa més de 40 anys a l’Estat francès i que és el referent de l’organisme que es vol crear ara a Catalunya. El Conservatoire disposa d’un pressupost de 50 milions d’euros (40 dels quals procedeixen d’una taxa específica sobre matriculacions d’embarcacions), i té com a objectiu adquirir i protegir un 30% del litoral francès.

Avaluació de 100 milions

Josep Maria Mallarach, ambientalista i membre de la Comissió Mundial d’Àrees Protegides de la UICN, va indicar que uns estudis havien avaluat en un import de 100 milions d’euros el cost que representaria avui adquirir els espais més amenaçats per protegir-los. A l’acte no hi van assistir els representants de formacions polítiques previstos, que havien cancel·lat la seva participació degut als actes de mobilització convocats per la inhabilitació del president Torra. Sí que hi van assistir, però, representants de la Generalitat, Agustí Serra, secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, i Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat.

Tots dos van refermar la voluntat de la Generalitat de desplegar el Conservatori del Litoral, sense entrar, però, en el detall de com s’haurà de fer, ni concretar quina prioritat hi haurà a l’hora d’adquirir espais.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona