Medi ambient

Comença la cinquena regeneració de les platges al Baix Maresme en sis anys

Només el 2008 no es va fer i des del 2005 es porten gastats prop de 23 milions d'euros

Alguns municipis com el de Premià de Mar ja han optat per concentrar tota la sorra que els pertoca en una sola part del municipi. En aquest cas, el consistori ha demanat a la demarcació de Costes i a la direcció General de Ports, que aboquin tota la terra a la platja de la Descàrrega, entre l'estació i el terme municipal del Masnou, que tampoc vol conflictes amb els veïns i ha optat per no regenerar les platges aquest juliol. «Si ho han de fer, ens estimem més que sigui a la tardor», apuntava recentment l'alcalde del Masnou, Eduard Gisbert (PSC). «N'hi posarem només en aquells punts on sigui estrictament necessari, on ara no tenim espai ni per posar-hi les dutxes», aporta el batlle de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU). Tots els responsables polítics de la zona coincideixen a destacar la necessitat de buscar solucions definitives que posin punt final a un historial de regeneracions que ja comença a ser considerable.

I és que des del 2005 la draga ja ha fet acte de presència a la comarca en cinc ocasions. Només entre els estius del 2007 i el 2008 no es va actuar a les costes del Baix Maresme i, per aquest motiu, la del 2009 va ser la regeneració més important quant a cost. Aleshores l'Estat va pagar quasi 12 milions d'euros per abocar prop de 500.000 m

3
de sorra en el que es va considerar una «actuació d'emergència». Enguany, l'aportació de sorra és menys abundant, i, conseqüentment, la despesa també baixa. Dels 2,2 milions que costarà la draga, 1,3 els pagarà el Ministeri de Medi Ambient, 400.000 euros la Generalitat i mig milió el port de Mataró, l'accionista majoritari del qual és la mateixa Generalitat. De fet, el port està obligat per llei a regenerar la sorra que perd la platja de Cabrera de Mar per culpa de la barrera natural que suposa l'equipament portuari. Fins ara, però, el port mai havia fet front a aquesta obligació. Ara, els 500.000 euros que aporta el port de Mataró aniran destinats a finançar la regeneració de sorra de Cabrera, que és la que més m
3
de sorra rebrà.

La platja de Cabrera és la més necessitada i també serà la primera a ser reomplerta. Es preveu que s'hi estiguin uns deu dies, i posteriorment la draga es desplaçarà a Vilassar de Mar, on ha d'actuar durant una setmana.

Posteriorment treballarà a Premià de Mar i a Montgat, on podria acabar a principis d'agost. La zona d'extracció de sorra autoritzada es troba davant la costa de Premià de Mar, a la mateixa àrea on ja es van realitzar els treballs d'extracció per a l'estabilització de les platges de Barcelona i amb les mateixes exigències de control i seguiment ambiental.

LES REGENERACIONS

2005
Al desembre, la Generalitat aboca 330.000 m
3
de sorra a Vilassar de Mar i quasi 500.000 a Cabrera. L'actuació costa uns 6 milions d'euros
2006
Al maig, la Generalitat executa la segona fase i reomple les platges del Masnou i Premià amb 50.000 m
3
cadascuna
2007
Pla per dragar els ports del Masnou, Premià, el Balís i Arenys de Mar. Un cost de 2,6 milions
2009
L'Estat aboca 500.000 m
3
a Cabrera, Vilassar, el Masnou i Montgat, i s'hi gasta 12 milions. També actua a Premià i Arenys per una altra via.
2010
Estat i Generalitat inverteixen 2,2 milions a regenerar les platges de Cabrera, Vilassar, Premià i el Masnou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia