Medi ambient

Medi Ambient

‘Youtubers’ salvatges

Comença la cinquena temporada d’emissions des del niu d’una parella d’àguiles calçades al Parc Natural dels Ports

Una càmera web permet seguir-les en directe

La parella ja ha tornat. Comença la primavera i amb ella els rituals dels vols nupcials, l’arranjament del niu, la posta d’ous i el naixement dels polls. La cinquena temporada de la vida de la parella d’àguiles calçades al Parc Natural dels Ports ha començat i es pot seguir en directe a YouTube i a les xarxes socials. A través d’una càmera web instal·lada al nou niu que ja han començat a condicionar aquestes aus, que són una de les 14 parelles censades al parc el 2020, es pot seguir el procés de nidificació i també observar la vida al bosc durant les 24 hores del dia. Des d’escolars de les Terres de l’Ebre fins a aficionats i ornitòlegs d’àmbit internacional segueixen des del 2017 l’evolució d’aquesta parella de rapinyaires forestals tan mediàtica.

La temporada passada va tenir un final tràgic, l’únic poll del niu va ser depredat per un astor. Un cop les àguiles van marxar, es va prospectar la zona i es va localitzar un nou niu en què la parella havia estat treballant. L’espai triat per començar de nou aquesta primavera és a 14 metres d’altura, a la capçada d’un pi roig situat a 50 metres del niu conegut. La nova càmera instal·lada en aquest punt ha enregistrat i emès en rigorós directe l’arribada puntual del mascle i la femella entre el 23 i el 31 de març. En els dies posteriors, se’ls ha vist arranjant aquest segon niu i es preveu que aquest serà l’escollit per a la propera temporada que tot just comença a emetre’s. S’espera que en un interval de pocs dies des del retrobament del mascle i la femella comencin els vols nupcials. A través de la càmera web, es pot veure en directe per YouTube tot el cicle des de l’arranjament del niu i la posta, fins als primers vols dels polls. Al setembre, abandonen els territoris de cria i inicien la migració cap a les zones d’hivernada, fins a la primavera següent. Abans que arribin és quan els tècnics del parc fan la instal·lació de la càmera i els treballs de manteniment per no molestar la parella.

L’àguila calçada Hieraaetus pennatus és un rapinyaire forestal amb una envergadura de 120 centímetres. És una de les 12 espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen regularment als Ports, en rodals de bosc de pinassa i de pi roig, tranquils i ben conservats. Es tracta d’una espècie protegida. Això implica que calen mesures especials per a la conservació dels seus hàbitats. Des del 2003, el Parc Natural dels Ports recull dades de les zones de nidificació, del nombre de parelles i de polls que han volat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona