Medi ambient

Pla pilot a Girona i Salt per prevenir la vespa asiàtica

S’instal·len 150 trampes “selectives” en punts crítics de Girona i 75 més a Salt

És un projecte pioner en un àmbit periurbà, que tindrà tres fases i s’allargarà fins a final d’any

Els ajuntaments de Girona i Salt s’han aliat per posar en marxa conjuntament un pla pilot per al control de la vespa asiàtica que per primer cop en un entorn periurbà es basa en l’anticipació i la prevenció a partir de la col·locació de trampes en zones clau i diferents sistemes de monitoratge per evitar la propagació de la plaga. “Fins ara actuàvem reactivament, quan es localitzava un niu, el retiràvem. Ara apostem per una metodologia proactiva per intentar prevenir i evitar la propagació en punts crítics”, explicava ahir el regidor de Sosteniblitat de Girona, Martí Terés. A més del caràcter proactiu del projecte, el regidor de Salut Pública de Salt, Jesús Vilaplana, en destacava també el caràcter “integral”, ja que s’actuarà al llarg de tot el cicle de la vespa, des d’ara i fins a final d’any.

El projecte, que té un cost de gairebé 17.000 euros (11.800 per a Girona i 5.090 per a Salt), va a càrrec de l’empresa de control de plagues Salut Ambiental, de l’entitat ambiental Bufalvent i de l’empresa d’apicultors La Granja d’Abelles. El mes passat es va començar a determinar les zones òptimes de control i ara s’inicia la primera fase de captura de vespes. Aquesta setmana s’han instal·lat 150 trampes en 10 zones de Girona (Palau, Montilivi, pont de la Font del Rei, Sant Daniel, Montjuïc, Pedret, can Salvatella, Fontajau, les Deveses d’en Bru i Sant Narcís) i 75 en 6 zones de Salt (Deveses, Hortes, parc Monar, pla de Salt, hospital Santa Caterina i passeig dels Països Catalans). Les trampes s’han penjat en arbres i punts elevats i són “selectives”: estan dissenyades per a la captura de vespes, minimitzant l’impacte en altres espècies. L’encarregada de revisar cada 15 dies les trampes serà l’entitat Bufalvent, que des de fa quatre anys ha estat provant estratègies i sistemes en entorns més rurals. El sistema que es prova a Girona i Salt és la suma dels que han funcionat millor.

Tres fases

Un dels responsables de Bufalvent, Xavier Munell, explicava ahir que en la primera fase l’objectiu és capturar vespes reines per evitar que colonitzin més espais. A partir de mitjan juny començarà la segona fase, en què se centraran a capturar també vespes obreres. I serà a partir d’agost-setembre que hi haurà la tercera fase, coincidint amb el període de més vespes. Llavors es posaran unes 40 trampes més a Girona i 20 més a Salt. L’objectiu principal serà capturar les noves vespes reines per evitar que donin lloc a noves colònies l’any que ve, però també vespes obreres i vespes mascle, que només apareixen en aquesta època de l’any.

Munell va subratllar que els llocs de les trampes són mòbils i s’aniran adaptant segons el que vagin trobant, i també que això anirà acompanyat d’altres estratègies, com ara la inacció de nius. “L’objectiu és reduir el risc per a les persones, en cap cas es pot eliminar la plaga”, va subratllar.

LA XIFRA

285
trampes
s’arribaran a posar. A les 150 d’ara de Girona se n’hi sumaran 40 a la tardor, i a les 75 de Salt, 20 més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona