Medi ambient

Troben un segon cap d’oví devorat per l’os a prop de Gessa

Les restes de l’animal atacat presenten senyals “inequívocs” d’haver estat depredat per un plantígrad

El cap de setmana passat un altre marrà va ser presumptament atacat per un os a la zona

Un os hauria devorat dos marrans (mascle d’ovella) aquesta setmana a la zona propera a Gessa, a Naut Aran (Val d’Aran), segons ha informat aquest divendres el Conselh Generau d’Aran.

En un comunicat, el govern aranès explica que un ramader va alertar ahir dijous els Agents de Medi Ambient que li falta un cap d’oví del seu ramat. Els agents van iniciar una recerc que, hores després, va permetre localitzar sense vida el marrà desaparegut. Les restes de l’animal presentaven indicis “inequívocs” d’haver estar depredat i consumit per un os.

Es tracta del segon cap de bestiar presumptament  atacat per un os a la zona de Gessa. El cap de setmana passat els agents del Conselh Generau van trobar un altre marrà amb indicis d’haver estat depredat per l’os. En aquell cas, les causes de la mort no es van poder determinar in situ i les restes s’han traslladat a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per a la realització de la necròpsia.

El govern aranès explica que aquesta és l’època de l’any més sensible  pel que fa als atacs d’ossos a les ovelles.

És per això que en les properes setmanes el Conselh Generau posarà en marxa els agrupaments de ramats vigilats amb pastor, on tots els ramaders de la Val d’Aran poden sumar-hi els seus caps de bestiar. Amb aquestes mesures, el nombre d’atacs ha baixat en picat durant els darrers anys.

Les autoritats araneses recorden que existeix una línia d’ajuts perquè els ramaders puguin cobrar parcialment el bestiar no retornat de les pastures d’estiu a la Val. Amb aquesta línia d’ajuts a la ramaderia en zones de muntanya amb dificultats especials, els ramaders aranesos poden recuperar part del valor del bestiar no retornat a causa d’atacs –quan no s’ha pogut demostrar que sigui de fauna salvatge-, meteorologia, malalties o parts.


El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental, Francés Bruna, subratlla que el govern de la Val comunica sempre els atacs d’ossos partint de la valoració pericial efectuada, tant si són atacs verificats com el d’aquest dijous, com si encara no hi ha verificació, com el de la setmana passada.

Bruna considera que és “incongruent” acusar el Conselh d’haver amagat la causa de la mort del primer cadàver de l’animal “quan van ser els mateixos agents de Medi Ambient qui varen trobar indicis d’os junt al cadàver de l’animal i qui varen avisar al ramader sobre la situació”. En aquest sentit,  ha lamentat les manifestacions que s’han fet per part de “determinats sectors implicats acusant la màxima institució aranesa de manca de transparència i rigor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona