Medi ambient

Els incendis forestals no donen treva al Mediterrani

La calor amenaça de revifar les flames que assetgen Grècia, Turquia i el sud d’Itàlia

La justícia grega investiga si una organització criminal va provocar la tragèdia ecològica al país

Les flames continuen assetjant el Mediterrani. Les condicions climàtiques extremes creades per una onada de calor sense precedents fan difícil controlar els focs que des de fa dies cremen a Turquia i Grècia, països on al llarg de la setmana passada es van viure moments dramàtics. Com és el cas de l’illa grega d’Eubea, on diumenge milers de persones van haver de ser evacuades. La majoria eren persones grans que no volien marxar per no deixar les cases i pertinences a la seva sort. Algunes cases van acabar sent devorades pel foc, però les situades als nuclis urbans es van poder salvar gràcies als joves residents de l’illa en una lluita titànica contra el foc juntament amb els bombers, segons informava la premsa local.

En els vuit dies que fa que Grècia crema, s’han calcinat almenys 65.000 hectàrees, en el que ja es considera la catàstrofe ecològica més gran que es recorda al país, segons l’Observatori Nacional d’Atenes. El fiscal del Tribunal Suprem hel·lè, Vassilios Pliótas, va ordenar ahir una investigació per aclarir si els greus incendis que han calcinat milers d’hectàrees i han deixat centenars de famílies sense llar en els últims dies han estat causats per una organització criminal.

Grècia és el país que ha sortit més mal parat fins ara per l’onada de focs que devoren el Mediterrani, però no l’únic que pateix la ira del foc. El sud d’Itàlia i Turquia també es veuen assetjats per les flames.

L’illa italiana de Sicília va declarar ahir l’estat d’emergència pels focs, mentre que el centre i el sud d’Itàlia estan en alerta per una onada de calor que es preveu aquesta setmana, acompanyada de forts vents. Només durant el cap de setmana passat, es van comptabilitzar fins a 50 focs a Sicília, a la província de Palerm.

Pel que fa a Turquia, la situació ha millorat. Després de dotze dies consecutius de combat contra el foc, s’ha aconseguit reduir a cinc el nombre de focus actius en dues províncies, va informar ahir el rotatiu Habertürk. A Mentese, a la província de Mugla, dos treballadors forestals van resultar ferits, un dels quals de gravetat, quan un arbre els va caure al damunt. I a la província d’Antalya, a la costa mediterrània, ja s’han sufocat tots els focs, que van provocar set de les vuit víctimes mortals pels incendis al país.

Tirana tampoc se n’escapa

També crema Albània, on els focs s’han cobrat la vida d’una persona i han devorat milers d’hectàrees de boscos en els quinze dies que fa que cremen. La situació ha millorat, tot i que ahir encara continuaven actius alguns focus perillosos al sud i al nord del país.

LA XIFRA

65.000
hectàrees
almenys s’han cremat a Grècia, la pitjor catàstrofe ecològica que es recorda al país.

El fum dels focs de Sibèria arriba al pol nord

Els incendis forestals que cremen a Sibèria continuen empitjorant, segons van informar ahir les autoritats russes, una catàstrofe que ha assolit una magnitud gegantina, fins al punt que el fum dels focs ha arribat al pol nord, segons va constatar ahir la NASA. Els científics russos indiquen que els focs actuals són una conseqüència de l’augment global de les temperatures. També els Estats Units pateixen la fúria del foc. Els bombers continuaven ahir lluitant contra un incendi forestal al nord de Califòrnia que diumenge es va convertir en el segon més gran de la història de l’estat. L’incendi de Dixie, que va començar el 14 de juliol passat i segons revelen les primeres investigacions s’hauria originat per una falla en la xarxa d’electricitat, ha arrasat gairebé tota la històrica ciutat de Greenville i les autoritats han advertit que es podria trigar setmanes a contenir el foc. Almenys hi ha onze grans incendis forestals cremant a l’estat de Califòrnia. El foc de Dixie ha calcinat més de 187.560 hectàrees, segons va informar el Departament Forestal o de Protecció contra Incendis de Califòrnia (Cal Fire) a través de Twitter. En els últims dies s’ha propagat de manera molt ràpida. Dimecres passat era l’onzè foc més gran de la història de Califòrnia; dijous va escalar a la sisena poció; divendres es va col·locar en la tercera posició, i diumenge, en la segona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona