Lliçons per estalviar energia

Endesa posa en marxa un programa pilot a set escoles de Barcelona i rodalia amb l'objectiu que els estudiants de quart curs d'educació secundària aprenguin a reduir el consum d'energia a casa i a l'escola. El projecte es desplegarà a tot Catalunya i l'Estat espanyol el proper curs.

Sis alumnes de quart d'ESO de l'escola Virolai que han optat per estudiar el batxillerat tecnològic el proper curs recopilen com bojos factures de la llum i del gas des de fa mesos. Per aprovar el seu projecte d'investigació, és a dir, el temut treball de fi de curs, hauran de pensar i proposar una sèrie de mesures que permetin estalviar energia als seus entorns més propers: casa seva i l'escola.

L'escola Virolai, situada al parc Güell de Barcelona, és una de les set que participen en el programa pilot anomenat Endesa Educa Energia, que té com a objectiu «apropar la gestió de l'energia als alumnes perquè puguin influir en la reducció de l'ús energètic», explica Eva Hernández, responsable del projecte educatiu d'Endesa. Les altres sis escoles que han implantat aquest curs el programa són a l'Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí i Barcelona. Si el programa funciona, el proper curs s'estendrà arreu de Catalunya i a les comunitats autònomes on Endesa Educa és present.

«Treballem molt», diuen els nanos des d'una de les aules de l'escola Virolai. «Hem après moltes coses, com per exemple com ens arriba l'energia a casa», afegeixen. Amb el programa es pretén aprofundir en el cicle de l'energia a partir d'activitats pràctiques. El primer trimestre, els estudiants han visitat la central tèrmica de Sant Adrià de Besòs per conèixer el procés de generació energètica. En una altra sortida al centre de control de Fecsa, al Paral·lel, els han ensenyat a fer un ús racional de l'energia a través d'activitats interactives. A l'aula, amb les factures de la llum i del gas de l'escola a les mans, han analitzat dades, han interpretat resultats, han cercat alternatives per fomentar l'eficiència i han pres decisions.

La tutora del projecte, Tània Noguerol, dóna eines als estudiants per incidir en la planificació energètica i canviar els seus comportaments amb la finalitat que estalviïn energia. «És un projecte de recerca molt pautat que comporta un volum de feina considerable», diu Noguerol. En total, el projecte estima 150 hores de treball, 36 de lectives i 69 que no ho són.

A final de març, els alumnes presentaran una sèrie de mesures a aplicar a casa i a l'escola per tal d'estalviar energia. «Plaques solars». «Energies renovables». Són algunes de les idees que fins avui tenen els estudiants al cap. Endesa els proposa recollir aquestes mesures en un decàleg de bones pràctiques, de manera que el que han après sigui d'utilitat, també, per a l'escola i la família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.