Medi ambient

medi ambient

Proposen explotar turísticament la recollida d'algues als Alfacs

Aqüicultors i pescadors serien els encarregats de recol·lectar les plantes invasores, a les quals es busca un ús, i de promoure el valor de la biodiversitat entre els visitants

Sant Carles de la Ràpita va acollir ahir la segona part del seminari internacional sobre badies, estancs i costes, en què es va presentar el projecte Ecolagunes, impulsat per la Federació Espanyola d'Empresaris del Mar, Iveaempa. Aquest projecte inclou un estudi realitzat a la badia dels Alfacs per analitzar la situació d'algues invasores. “Tot va començar amb l'avís d'un pescador, que ens va alertar que en una zona de la badia havien desaparegut les petxines i al seu lloc hi havia unes plantes”, va explicar Yolanda Piedra, presidenta de la federació. Després d'aquesta advertència, van començar les tasques per esbrinar què passava amb l'extinció, en una zona de la badia, de la petxina negra i l'aparició d'unes algues. “Després de recollir algunes mostres, vam descobrir que es tractava d'unes algues d'expansió massiva que es menjaven el nutrient de la badia”. Tot i que aquestes algues invasores només ocupen una petita part de la badia, com va reconèixer Piedra, es tracta d'una “adversitat” per als pescadors i aqüicultors d'aquesta zona; per això es van plantejar dues solucions: “Podem netejar la badia i continuar recollint petxines, o convertir-nos en recol·lectors d'aquestes algues”, a les quals es buscaria una valorització que encara s'ha d'estudiar. La darrera opció suposaria, segons va explicar Piedra, “la diversificació econòmica del sector de la pesca” a través de projectes de pescanatura o pescaturisme. “Es tracta que el pescador doni a conèixer [al turista] la importància de tenir cura de la biodiversitat marina, que sovint passa desapercebuda”, va assenyalar la presidenta de la federació. A més, s'enfoca el pescador com un agent actiu de la defensa del medi ambient i de l'ecosistema marí. Per treballar en aquesta línia, però, com va destacar Gisèle Soteras, directora internacional del projecte Ecolagunes, “cal la implicació de tots els col·lectius, des dels pescadors fins als científics”.

La regidora de Turisme de Sant Carles de la Ràpita, Rosa Anglès, es va mostrar molt interessada en aquest projecte. “Es tracta d'una finestra oberta a tots els pescadors, i seria com un reforç de la seua economia”, va destacar. A més, com va recordar la regidora, seria una bona manera de cooperar amb els pescadors i controlar l'ecosistema marí perquè no s'extingeixin espècies autòctones.

LA FRASE

Perquè sigui viable cal la implicació de tots els col·lectius, des dels pescadors fins als científics
Giséle Soteras
directora internacional del projecte ecolagunes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.