Medi ambient

MEDI AMBIENT

La lluita contra el musclo zebrat costa 2,5 milions

Un estudi de l'IRTA conclou que el sector elèctric és el principal perjudicat per aquesta espècie invasora, seguit per l'administració i els pagesos

L'impacte ecològic del bivalve no és significatiu

La lluita contra la plaga del musclo zebrat al tram final de l'Ebre té un cost anual aproximat de 2,5 milions d'euros. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi que ha elaborat la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Barcelona (UB) durant els darrers dos anys. En aquests 2,5 milions d'euros s'inclouen tant les inversions que es fan per combatre el bivalve com la quantitat que deixa de percebre el sector elèctric per la baixada de producció quan el musclo zebrat satura els seus sistemes de refrigeració. De fet, segons l'estudi de l'IRTA els majors impactes directes en termes econòmics absoluts els pateix el sector energètic (nuclears i hidroelèctriques), mentre que l'impacte econòmic que causa a les comunitats de regants és menor. L'administració, la navegació i la pesca recreativa són altres sectors afectats per aquesta plaga.

Tot i l'impacte socioeconòmic de la plaga del musclo zebrat al tram final de l'Ebre, l'impacte ecològic de l'espècie és reduït. “El musclo zebrat no és el responsable dels canvis ecològics del tram final de l'Ebre. L'increment de la transparència de l'aigua no és per la capacitat filtradora del musclo zebrat sinó per la reducció de fòsfor a l'aigua”, segons ha explicat el coordinador de l'estudi, Nuno Caiola. Segons l'estudi de l'IRTA, si els nutrients de l'aigua no augmenten és molt poc probable que es superen les densitats màximes de musclo zebrat que s'han assolit fins ara i que són de 2.500 individus per metre quadrat, molt per sota de la densitat de la zona dels Grans Llacs als Estats Units. “Les condicions hidromorfològiques de l'Ebre no són favorables al musclo zebrat”, ha dit el director de la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'IRTA, Carles Ibàñez.

Pel que fa als mètodes per combatre aquest mol·lusc, l'estudi de l'IRTA ha constatat que els ultrasons no provoquen la mort de les larves de musclo zebrat. Tampoc no considera necessari adoptar mesures dràstiques com ara el buidatge dels embassaments de Mequinensa i Riba-roja. En espais tancats proposa continuar utilitzant el clor, l'aigua a pressió i l'augment de la temperatura de l'aigua.

Impacte al sistema Ter

Els investigadors de l'IRTA han fet una aproximació a l'impacte econòmic que tindria el musclo zebrat si penetrés en els embassaments de Sau i Susqueda, un impacte que seria de 12 milions d'euros anuals, en què s'estima que 700.000 persones no tindrien cap mitjà alternatiu d'abastament.

LA FRASE

La capacitat filtradora del musclo zebrat no és la causa de la disminució del fitoplàncton a l'Ebre
Nuno Caiola
coordinador de l'estudi del musclo zebrat de l'irta

LA XIFRA

2.500
exemplars
de musclo zebrat per metre quadrat és la densitat màxima de l'espècie al tram final de l'Ebre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona